Spektakularnim vatrometom počela ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Na „Olimpijskom stadionu“ u Tokiju, spektakularnim vatrometom i energičnim uvodom, počela je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara.

Pošto je zastava Japana, domaćina Olimpijskih igara, predata predstavnicima nacionale pešadije, ona je uz intoniranje himne podignuta na jarbol.

Kako tradicija nalaže, defile je otvorila ekspedicija sportista iz Grčke, posle njih je izašao Olimpijski izbeglički tim.

Ranije je akrobatski tim japanskog ratnog vazduhoplovstva koji leti iznad Tokija, formirao boje Olimpijskih krugova.

Na ceremoniji otvaranja prisutno je svega 950 ljudi, uključujući VIP osobe, predsednike i premijere država, kao i pojedine političare.

olimpijske, igre, tokio

izvor: EPA (Zsolt Czegledi)

Srbiju predstavlja 86 sportista i sportistkinja.

Pre pet godina u Rio de Žaneiru, Srbija je imala 103 takmičara, koji su osvojili osam medalja – dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane.

Srbiju će u Tokiju predstavljati 86 sportista u 15 sportova, a jedna od najvećih zvezda Olimpijskih igara biće teniser Novak Đoković.

Prve će našu zemlju predstavljati Andrea Arsović i Sanja Vukašinović. Srpske reprezentativke u streljaštvu u subotu od 1.30 po našem vremenu počinju takmičenje u disciplini vazdušna puška.

Najkorisnija košarkašica proteklog Evropskog prvenstva Sonja Vasić, kao i vaterpolista Filip Filipović nosiće zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

Na OI bi ove godine trebalo da se takmiči 11.091 sportista iz 206 zemalja iz sveta, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Udovičić: Duplirane nagrade za osvajače medalja na OI

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić saopštio je danas da će biti duplirane nagrade za osvajače medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kako je saopšteno, na samom početku Olimpijskih igara, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama kojom su povećane nagrade za osvojene medalje.

Najveće novčane nagrade za osvajače medalja u istoriji srpskog sporta iznose: 70.000 evra za osvojenu zlatnu medalju, 60.000 evra za osvojeno srebro, a osvajači bronzane medalje biće nagrađeni sa po 50.000 evra.

Time je visina nagrada duplirana u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

„Država Srbija je uvek uz naše najbolje sportiste, što smo tokom prethodnih godinu dana jasno pokazali, prvo sa nikad većom pomoći sistemu sporta kako bi se što lakše prebrodili izazovi pandemije, a sada drastičnim povećanjem nagrada za osvajače medalja“, naveo je Udovičić u saopštenju.

„Ostvarili smo prioritetni cilj da se naši sportisti za Olimpijske i Paraolimpijske igre pripremaju u najboljim mogućim uslovima i svakodnevno im bili na raspolaganju za ispunjenje svih njihovih potreba tokom pripremnog procesa. Uredbom kojom povećavamo nagrade za osvajače medalja želimo da pružimo dodatnu podršku i podstrek našim najboljim sportistima. Srbija je lider u regionu po izdvajanjima za osvojene medalje, i u samom svetskom vrhu. Visina nagrade je duplirana u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i identična za osvajače odličja u ekipnim i pojedinačnim sportovima, kao i za olimpijce i paraolimpijce. Sada nam preostaje da uživamo u nastupima naših najboljih sportista na Olimpijskim igrama i svim srcem zajedno navijamo za njih“, izjavio je ministar Udovičić.

Još tri takmičara zaražena kovidom

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da su još tri učesnika Igara zaražena koronavirusom, uključujući i jednog koji boravi u olimpijskom selu.

olimpijsko, selo, olimpijske, igre

izvor: EPA (Tamas Kovacs)

Iz organizacije Igara su dodali da je broj slučajeva povezanih sa kovidom-19 skočio za 19, pa je ukupan broj otkrivenih slučajeva 106, preneo je Rojters.

Predsednik Organizacionog komiteta OI Toširo Muto izjavio je da će se na dnevnom nivou pratiti broj zaraženih od koronavirusa.

Olimpijske igre u Tokiju (23. jul – 8. avgust) počele su danas i zvanično, iako se pojedini sportisti takmiče od srede.

izvor: TANJUG, RTS, RTV
naslovna foto:  EPA (KIYOSHI OTA)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *