Почиње попис становништва у Хрватској, позив Србима да се слободно изјасне

У Хрватској данас почиње попис становништва. Прва фаза самопописивања кроз систем е-Грађани трајаће од 13. до 26. септембра, а друга фаза пописа, када пописивачи излазе на терен, трајаће од 27. септембра до 17. октобра, саопштено је из Државног завода за статистику.

Казне за непописивање крећу се од 2.000 до 5.000 куна (270 до 670 евра) за физичке особе, преноси портал Индекс.

Удружење Срба из Хрватске, са седиштем у Београду, апеловало је на све Србе у Хрватској који имају право, према хрватском Закону о попису становништва, домаћинстава и станова од 3. априла ове године, да искористе своје право и да се попишу како би бар донекле исправили учињену неправду најпре прогоном, а онда и одузимањем пребивалишта и губљењем свих права која из тога произлазе.

Удружење је најоштрије осудило отпор хрватске деснице, пре свега непризнате „Хрватске православне цркве“, која вуче корене из Независне државе Хрватске и позива да се уместо српског идентитета промовише категорија „Хрват – православац“.

Указујући на значај овог пописа, Удружење подсећа да је реч о трећем попису од осамостаљења Хрватске и првом од њеног уласка у ЕУ и поручује да је основни проблем то што је у Хрватској Срба све мање.

Подсећају да је пописом становништва пре ратних сукоба, из 1991, у Хрватској било више од 600.000 Срба, први послератни попис 2001. показао је бројку од 201.600 припадника српске заједнице, а од прошлог пописа из 2011. године, када их је било 186.000, и доношења Закон о пребивалишту, према којем их је избрисано око 70.000, што значи да ће их на овом попису бити знатно мање.

Српско народно веће (СНВ) објавило је, у оквиру кампање „Не буди само Србин… Буди е-Србин“, спот у којем је позвало Србе у Хрватској да се без страха изјасне као Срби на попису становништва путем интернета.

Милошевић позвао Србе: Слободно и отворено се изјасне да су Срби и православци

Потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, из реда српског народа, позвао је све припаднике националних мањина, посебно Србе да искористе, како је рекао, одличну могућност и да преко интернета сами попишу себе и своје укућане из сигурности и топлине дома.

Попис становништва у Хрватској почео је данас и биће спроведен први пут у две фазе, а прва је могућност самопописивања преко интернет странице е-Грађанин.

Милошевић је на Фејсбуку позвао све грађане, све припаднике националних мањина, а посебно Србе да се „слободно и отворено изјасне да су Срби и православци, односно поштоваоци Српске православне цркве“.

Поручио је и да је попис становништва, који је данас почео у Хрватски, сложено и изузетно важно статистичко истраживање.

„Пописују се држављани Хрватске, страни држављани и особе без држављанства који имају пребивалиште у Хрватској те особе које у референтном тренутку пописа имају боравиште у Хрватској“, навео је Милошевић.

Указујући на важност пописа за све националне мањине, Милошевић је подсетио да готово сва права националних мањина зависе од њихове бројности, која се утврђује сваких 10 година.

„Најважније од свега је да се данас, у 2021. години, сви ми слободно, без нелагоде изјаснимо на питања у пописном упитнику о националној припадности, језику, вери и припадности верској заједници“, поручио је Милошевић.

извор: Танјуг, РТВ
фото: Дневник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *