Sekretar Radojević posetio poljoprivredna gazdinstva u Sremu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević posetio je danas opštine Irig i Ruma, gde je sa predsednikom Opštine Stevanom Kazimirovićem prvo obišao Srednju stručnu školu „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu, a potom poljoprivredna gazdinstva u Maloj Remeti i Platičevu.

Ove godine Pokrajinski sekretarijat je finansirao nabavku traktora i prikolice za praktičnu nastavu u školi „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu sa oko 2,3 miliona dinara. U prethodnih nekoliko godina nabavljena je i priključna mehanizacija, tako da ukupna vrednost podrške iznosi blizu četiri miliona dinara.

„Za Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu jedan od najznačajnijih konkursa jeste svakako onaj namenjen srednjim stručnim poljoprivrednim školama i Poljoprivrednom fakultetu, jer na taj način u celokupnom iznosu finansiramo nabavku opreme neophodne za rad u praksi srednjoškolaca i studenata. Tako dajemo pun doprinos razvoju dualnog obrazovanja, jer se znanje učenika nadograđuje upravo praktičnom nastavom“, izjavio je Radojević.

On je izneo podatak da od 2017. godine do sada, blizu 130 miliona dinara iznose investicije resornog sekretarijata u savremenu mehanizaciju za srednje poljoprivredne škole i Poljoprivredni fakultet. Samo u ovoj godini potpisano je 12 ugovora u vrednosti od 34 miliona dinara.

Direktorka škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ Isidora Birinji istakla je da je to trenutno jedina škola na teritoriji ne samo Vojvodine, već i Srbije, koja obrazuje učenike za jedan perspektivan smer kao što je vinogradar vinar, koji je trenutno u ekspanziji, te da je pomoć u vidu mehanizacije koju su dobili izuzetno važna, kao nastavno sredstvo na kome će se učenici osposobljavati.

Sekretar Radojević je istakao izuzetnu saradnju sa rukovodstvom opštine Irig, kao i sa poljoprivrednim gazdinstvima.

Naveo je da su u ovom mandatu sa Opštinom Irig ostvarene zajedničke investicije vredne blizu 200 miliona dinara, koje su se odnosile na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, atarske puteve i uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta, dok su sa poljoprivrednim gazdinstvima realizovane investicije bile preko 300 miliona dinara, najviše u protivgradne mreže, opremu za navodnjavanje i fizičku imovinu voćara.

Prilikom posete gazdinstvu Miroslava Laćarca u Maloj Remeti, koje se bavi voćarstvom, Radojević je naveo da su ovo mesto i ceo fruškogorski potez prepoznati po voćarstvu i vinogradarstvu.

On je rekao da su mere resornog sekretarijata usmerene ka intenzivnoj proizvodnji, te da je porodica Laćarac primer kako može u kontinuitetu da se ulaže u poljoprivredno gazdinstvo uz podršku Pokrajine.

„U prethodne tri godine zajedno smo investirali blizu 5,5 miliona dinara, od čega je podrška Sekretarijata preko 2,7 miliona dinara bespovratnih sredstava“, naveo je Radojević i dodao da je ovo gazdinstvo dobilo podsticaje za sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže i nabavku plastičnih boks-paleta.

Pokrajinski sekretar je istakao da je gazdinstvo porodice Laćarac  prošle godine imalo 80 tona jabuka po hektaru, a da ove godine  očekuje još bolji rod. Ovako visok prinos i kvalitet omogućio im je da se udruže sa većim kooperantima i time svoj proizvod lakše plasiraju.

Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Miroslav Laćarac istakao je značaj podrške koju imaju od Pokrajine, s obzirom na to da dobijaju oko 50 odsto povraćaja za svaku investiciju.

„Ja imam 4,5 hektara voćnjaka, žena ima oko dva i sin oko četiri hektara, a uzgajamo breskvu, nektarinu, kajsiju i jabuku. Sarađujemo sa jednim vidom zadruge, odakle dobijamo stručnu pomoć, hemiju, jabuke prodajemo preko njih, delimično i kajsiju i breskvu, a ostatak koji ne uzimaju šaljemo na kvantaške pijace i u privatne firme“, dodao je Laćarac.

Vuk Radojević je dalje naveo da je u protekle četiri godine investirano 3,6 milijardi dinara u nove sisteme i opremu za navodnjavanje, i to za novih 21.000 hektara zemljišta.

Kada je reč o fizičkoj imovini, uloženo je preko 3,2 miliona u poljoprivredna gazdinstva – za neophodnu opremu za pranje, čišćenje, poliranje, sortiranje i pakovanje voća i povrća“, kazao je Radojević i naveo da je u podizanje prozivgradnih mreža uloženo 1,3 milijarde dinara, čime je obezbeđeno novih oko 1.700 hektara pod sistemima za p rotivgradnu zaštitu.

Pozitivan primer prakse je i poljoprivredno gazdinstvo porodice Milana i Biljane Škare iz Platičeva, koji se bave intenzivnom plasteničkom proizvodnjom povrća, konkretno proizvodnjom paprike na pola hektara u plastenicima, kao i ratarskom proizvodnjom na blizu 60 hektara.

„Reč je o poljoprivrednom gazdinstvu koje već četiri godine koristi redovno subvencije Sekretarijata,  za nabavku plastenika, potom za navodnjavanje kap po kap i agrotekstil, što predstavlja kompletan paket mera u šta smo zajednički uložili 4,2 miliona dinara. Učešće Sekretarijata u ovoj investiciji kroz bespovratna sredstva je oko 2,4 miliona dinara“, istakao je Radojević.

Resorni sekretar je čestitao poljoprivrednicima iz ove rumske opštine na ostvarenim subvencijama iz Pokrajine tokom prethodne četiri godine i podsetio da je Sekretarijat zajedno sa poljoprivrednicima iz Platičeva investirao 170 miliona dinara u oko 250 gazdinstava.

Dr Radojević je naglasio i izuzetno dobru saradnju koju resorni sekretarijat ima sa Opštinom Ruma, kada je reč o zajedničkim investicijama za unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, čija ukupna vrednost u navedenom periodu iznosi preko 480 miliona dinara. Ova lokalna samouprava i Sekretarijat su u cilju podizanja kvaliteta života građana u rumskoj opštini,  u uređenje atarskih puteva i vodovodnu mrežu zajednički investirali  preko 160 miliona dinara.

Radojević je naveo da Sekretarijat želi da mlade motiviše da ostanu na selu i tu ostvaruju svoju egzistenciju što će, kako je poručio,  i dalje ostati prioritet u radu.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić zahvalio je na današnjoj poseti kao i na snažnoj podršci resornog sekretarijata poljoprivrednicima sa ovog područja, kao i gazdinstvu porodice Škara, koja je pre četiri godine bila na samom početku plasteničke proizvodnje, a danas ima čitav hektar povrća pod plastenicima. On je naveo da  podrška države  daje izuzetne rezultate, što je upravo vidljivo kod ovih mladih domaćina.

Domaćin Milan Škara istakao je da je uz podršku  Pokrajine uspešno modernizovao svoje zasade. Uštedeo je mnogo godina rada na ovaj način i, kako je istakao, umesto za 15 uspeo je da za pet godina unapredi svoj ukupan sistem proizvodnje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *