Нови Сад о мрежи културни станица на светској изложби Експо 2020 Дубаи

Нови Сад, који ће за мање од три месеца бити и званично Европска престоница културе, представиће се на светској изложби Експо 2020 Дубаи и то у оквиру програма „Дан европских престоница културе на Универзалној изложби у Дубаију 2020“, на павиљону Италије.

Нови Сад ће се представити на међународном форуму „Европске престонице културе и нови европски Баухаус: како изградити прелепа, одржива, инклузивна места“ у суботу, 30. октобра, од 9 часова, што ће бити емитовано и на Фејсбук страници Нови Сад 2022, на ком ће говорити програмска директорица пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Сара Вулетић.

Међународни форум ће кроз конкретне примере показати како престонице редизајнирају наше животне просторе тако што премошћују светове културе и науке, укључују грађане и промовишући приступачност. С тим у вези, Нови Сад ће акценат ставити на мрежу културних станица, као јединствен модел културе, који укључује установе, организације, уметнике и грађане и подиже просторне капацитете града у служби уметности и културе.

Кључне у децентрализацији културе у Новом Саду, културне станице одиграле су важну улогу од почетка пандемије коронавируса, пружајући подршку локалној сцени, посебно кроз прошлогодишњи конкурс „Уметници. Сад!“, али и кроз програмске лукове „Дочек“ и „Калеидоскоп културе“, све то уз програме најразличитијих уметника и организација који се свакодневно реализују, постављајући тако мрежу културних станица већ сада као легат града, након године титуле.

Форум који ће први пут, од како траје пандемија коронавируса, окупити градове-европске престонице на тако великом међународном догађају, организује Фондација „Матера 2019“, уз подршку Генералног комесара Италије и под покровитељством Европске комисије, а поред Новог Сада представиће се и Еш 2022 (Луксембург), Каунас 2022 (Литванија) и Нова Горица 2025 (Словенија).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *