Нови Сад као Европска престоница културе за младе, од младих и са младима

Деца и млади ће током априла и маја бити у средишту Европске престонице културе. Три програма „Школе будућности”, „Заставе будућности” и „Бајке будућности”, са 460 уметника из 30 земаља, представиће се кроз 270 различитих културних догађаја, у оквиру „Будућности Европе”, новог програмског лука Европске престонице културе.

Бежање у „Школе будућности”

Новосадске „школе будућности” постаће сцене за представе, изложбе, мјузикле и експерименталне програме. Врхунски инострани уметници, али и домаћи ствараоци, постаће предавачи у 18 новосадских школа. Издвајају се светски призната диригенткиња Кармина Шилец, али и чувени европски кореографи, попут Панде ван Проздеј и Стефана Лутермана из Холандије и Ђованија Зазера и Рианон Морган из Луксембурга. Четири најпрестижније плесне трупе радиће са ученицима у новој Балетској школи и СНП-у: Ју Стромгрен компанија (Осло), Батшева ансамбл (Тел Авив), Малпаса (Хавана) и Балет Џез (Монтреал). У визуелној уметности у „Школама будућности” предавачи ће бити јапански уметник Акиори Оиши и сликарка Шантал Мике. Представе из осам европских земаља, које су припремали њихови вршњаци са европским редитељима, биће представљене новосадским ученицима и студентима, од 5. до 8. априла у оквиру позоришног фестивала EYE.NET. Несвакидашњем и другачијем приступу образовању деце и младих прикључују се и домаћи ствараоци, попут сатиричарa „Државног посла”, јутјуберa Yasserstain, као и музичара Марка Шелића Марчела и ди-џеја Владимир Аћић који ће имати своје наступе 8. априла, али и бројни други.  „Школама будућности” прикључили су се и музеји, галерије, културне станице и културни центри, који ће на тај начин постати нови центри образовања за све суграђане.

Више информација о програмима у којима можете узети учешће, пронаћи ћете на сајту novisad2022.rs.

Критичко промишљање и изражавање кроз Заставе будућности” у последњим данима априла

Млади уметници ће у „Заставама будућности”, које ће бити одржане од 28. до 30. априла, својим стваралаштвом преобликовати обновљени Кретивни дистрикт. Три дана ће, са више од 70 догађаја, плесом, перформансима, представама, активацијама, изложбама, концертима и радионицама оживети простор аутентичног индустријског наслеђа Новог Сада. „Заставе будућности” издвајају четири несвакидашње изложбе. Од дечијих радова, који обухватају генерације деце више од пола века уназад, студентских радова који приказују њихову свакодневицу, нове савремене уметничке праксе, па све до радова младих уметника који имају прилику  да се изразе кроз иновативне уметничке форме, попут прве новосадске галерије на отвореном – млади обликују Креативни дистрикт у свом стилу. У овом сегменту се посебно издваја пет представа, фестивал уличног плеса, уметнички циркус, а потом и програм компаније А1 Србија – еколошка радионица „Бољи ваздух за све”, као и радионица „Ја као дигитални уредник/уредница”, коју ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић. Такође, први пут ће се у Новом Саду више од 30 младих музичара из целе Европе, региона и Србије, представити кроз најразличитије музичке жанрове. Поред младих џез састава из седам европских престоница културе наступиће и Szabolcs Bognar, Turbojazz, Frontline Vibers, Кене Бери, Зои, Шајзербитерлемон, Фантом, Лука Рајић, Марко Луис и многи други. Подршка програма „Заставе будућности” су компаније ИДЕА, ДДОР осигурање и А1 Србија.

Бајке у новом оделу – свет магије кроз Бајке будућности”

Захваљујући програму „Бајке будућности”, старе приче добиће ново рухо. Нови Сад и околина ће кроз опере за децу, луткарске представе и интерактивне позоришне трупе, испричати 200 нових и јединствених прича које ће спојити уметнике из 13 земаља. Уз угледне ауторе, попут Кокана Младеновића, који ће приредити незаборавно „Гуливерово путовање” на улицама града, Српска Атина ће угостити и неке од најзначајнијих позоришних трупа за децу из Европе, попут Даблинског позоришног фестивала, колектива Амено из Шпаније, Грус Грус Театра из Финске, Лутковног гледалишча из Словеније, чешког Алфа театра и многих других.

Програмски лук „Будућност Европе”, један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године. Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *