Витамин D3 важан за функционисање организма и против короне

Низак ниво витамина D3 може довести до већег ризика од инфекције корона вирусом или до тежих форми болести, а колико је витамин важан за функционисање читавог организма, вероватно не бисмо ни знали да није било пандемије COVID 19.

Витамин D3, осим великог утицаја на имунитет, важан је и за изградњу коштаног система. Ниске вредности витамина D3 могу допринети болу у костима и зглобовима, као и слабости мишића, а код људи старијих од 50 година, повећава ризик од пада и прелома костију.

Процене стручњака су да од 30 до 50 одсто популације има дефицит витамина D у организму, који често није клинички препознат, наводи се у саопштењу Удружења за развој медицинских едукација.

На данас одржаној едукативној радионици “Ајмо у живот”, проф. др Марина Николић Ђуровић- ендокринолог у Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма КЦС истакла је да је у овој пандемији потврђен велики број пацијената који су били хоспитализовани због корона вируса и имали изузетно низак ниво витамина D у организму.

„Велики број студија је показао колика је важност витамин D3 у лечењу инфекције изазване овим вирусом. Доказано је да су много боље пролазиле особе које су имале инфекцију и нормалне концентрације витамин D3, да су провеле значајно мање времена у болници, као и да је много мање њих имало тешке форме болести“, навела је Николић-Ђуровић, а наводи се у саопштењу.

Напомиње да није лако одржавати довољне нивое овог витамина кроз исхрану и модеран стил живота, мало се људи сунча, те су многе земље почеле да обогаћују храну витамином D3.

Витамин D3 заједно са витамином К2 сматра се једним од најважнијих карика када се говори и о остеопорози код жена, нарочито у периоду менопаузе, када је ниво естрогена, који штити кости, значајно мањи.

Проф. др Емилија Дубљанин Распоповић, физијатар у Клиници за физикалну медицину и рехабилитацију КЦС, осврнула на остеопорозу, која погађа једну од три жене старије од 50 година и сваког петог мушкарца после 65. године живота.

„Већи ризик од остеопорозе имају жене које су ушле у менопаузу пре 45. године, жене ситније грађе, као и особе које су мање физички активне. Улога витамина Д3 потрврђена је у лечењу остеопеније и остеопорозе, као и за смањење ризика од настанка прелома“, рекла је Дубљанин Распоповић, а наводи се у саопштењу.

Наводи да адекватан ниво витамина D представља предуслов за ефикасну терапију остеопорозе, али да се последњих година истражује и значај витамина К2 и да је доказан његов значај за здравље костију, али и велики допринос кардиоваскуларном здрављу.

„Витамин К2 је као саобраћајац у нашем организму, спречава да се калцијум таложи у артеријама, зглобовима, унутрашњим органима и прави калцификације, већ се тај калцијум усмерава у кости, тамо где је неопходан“, наводи она, а наводи се у саопштењу.

Истиче да калцијум који се уноси исхраном костима даје чврстину, али само уколико у организму има довољно витамина К2 и D3.

извор: ТАНЈУГ
фото: freeimages.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *