Petnica: Novi programi i konkurs za osnovce

Istraživačka stanica Petnica najavila je danas pokretanje nove programske aktivnosti „Otvoreni Petnički seminari“ i organizovanje naučno-obrazovnog programa za učenike osnovnih škola.

Program „Otvoreni Petnički seminari“ biće započet ovog meseca, a ideja je da se u desetodnevnom intenzivnom onlajn seminaru predstave sve naučne oblasti koje postoje u Istraživačkoj stanici Petnica, kroz zanimljiva predavanja i interaktivne radionice, navodi se u saopštenju Istraživačke stanice.

Seminari su, kako je saopšteno, namenjeni ne samo polaznicima programa u Petnici, već i svim zainteresovanim građanima, a ova aktivnost je uvod u sezonu seminara koja treba da započne u kampusu Istraživačke stanice, čim epidemiološki uslovi to dozvole.

„Želimo da naši stručni saradnici, i nekadašnji polaznici, koji imaju ekspertizu u različitim zanimljivim naučnim oblastima, svoje znanje prenesu, ne samo našim polaznicima, nego i svima zainteresovanim u Srbiji“, kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Istraživačka stanica priprema se i da svoje aktivnosti uživo započne u svom kampusu čim epidemiološki uslovi to dozvole, najverovatnije u maju mesecu, a pravila ponašanja i rada tokom pandemije kovid-19, usvojena tokom prethodne godine, biće primenjivana i ove godine, kako bi se obezbedila zaštita zdravlje polaznika, saradnika i zaposlenih.

Kada je reč o naučno-obrazovnom programu za učenike osnovnih škola, programi će biti realizovani u periodu od avgusta do oktobra, kada trenutna epidemija bude dopustila, a prijavljivanje je otpočelo.

Letnja naučna škola je višedisciplinarni program koji uvodi zainteresovane učenike u osnovne metode nauke i istraživačkog rada, a prilikom organizacije ovog programa Petnica ima u vidu učenike koji trenutno pohađaju sedmi razred i koji pokazuju visoku sklonost i zainteresovanost za nauku i istraživački rad, samostalnost i samoinicijativnost u radu, i koji solidno vladaju školskim gradivom.

izvor: Tanjug, RTV
foto: Istraživačka stanica Petnica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *