Јесен у новосадским културним станицама

Концерти, радионице, изложба, промоција књиге – културне станице у Новом Саду обележиће и ову јесен различитим садржајима. У сусрет години титуле када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, ослањајући се на своје примарне циљеве, децентрализацију културе и партиципацију грађана, културне станице настављају да промовишу културу као начин живота у Новом Саду.

Три концерта и фестивал експерименталног филма у Еђшегу и Свилари

У четвртак, 4. новембра од 18 сати, у Културној станици Еђшег публика ће слушати концерт младог виолинисте Уроша Адамовића. Снажним музичким доживљајем и невероватним техничким способностима, овај музичар сврстава се међу најталентованије виолинисте своје генерације. На сцени ће му се придружити изузетна млада челисткиња Исидора Крмпотић и прослављени фински пијаниста Уки Оваскаинен, а изводиће дела Бетовена, Баха, Хендла-Халворсена и Сен-Санса. Концерт се реализује у сарадњи са Музичком омладином – Крагујевац.

Пројекат „Четири стране света“, публика ће имати прилику да испрати 9. новембра од 19 сати у Еђшегу. Он представља концертну турнеју  камерног  ансамбла Аратос трија у шест градова Србије, а главна идеја пројекта  је презентација дела писаних за кларинетски трио из различитих делова света, како би се публици приказале различите  уметничке  тенденције,  стилови  и  диверзитет  третмана  извођачких  средстава  различитих култура. У вези са тим, концепт програма чине дела композитора Игора Стравинског, Ђан Карла Менотија, Исидоре Жебељан, Брајт Шенга, Питера Шикелеа.

Концерт култног састава Амајлија биће одржан 11. новембра од 20 сати у Еђшегу, а сви поштоваоци овог чувеног новосадског бенда имаће прилику да доживе бродвејски наступ, у циљу промоције нових песама, љубави и верности квалитетној музици. Сви заинтересовани, морају пријавити своје присуство путем Фејсбук странице Амајлија Нови Сад.

Седми по реду, међународни фестивал експерименталног филма и музичког видеа Experimental superstars биће одржан 9. и 10. новембра у Културној станици Свилара. Основна идеја фестивала је да афирмише експериментални филм као веома битну форму за развој филмске уметности, а посебан простор добиће филмови који комуницирају искључиво визуелним путем, као и филмовима који на иновативан начин повезују звук и слику. У оквиру фестивала, ког чине две такмичарске селекције, публика ће имати прилику да ужива и у пратећим програмима, попут филмске радионице и музичког програма. Фестивал почиње у 19 сати, а реализује се у сарадњи са организацијом Live Soundtrack из Београда.

Дечији програм у културним станицама

У Културној станици Еђшег, од 5. до 8. новембра, публика ће имати прилику да погледа изложбу дечјих ликовних и литерарних радова пристиглих на конкурс „Бирам паметније, храним се здравије“ који је расписао Институт за јавно здравље Војводине. Такође, биће организована и додела награда за најуспешније радове деце из вртића и ученика основних школа са територије Новог Сада у понедељак, 8. новембра, од 11 до 12 сати.

У Културној станици Млин, 9. новембра од 17.30 сати, деца и њихови родитељи присуствоваће промоцији књиге „Павле и његово коферче“ ауторке Иване Кобиларов која је намењена деци од пет до осам година, као и васпитачима, родитељима и едукаторима. Циљ ове књиге је да помогне детету да лако овлада процесом писања који га чека у школи, на креативан и занимљив начин. Замишљена је као прва радна дечија књига, а сви заинтересовани могу се пријавити за овај програм путем мејла: slobodanka.ugrenovic@nsdkc.rs.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја или одлагања у случају промене епидемиолошких мера.

извор: НСЕПК
фото: В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *