28. Фестивал европског филма Палић од 17. до 23. јула

Овогодишње, двадесет осмо издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се у традиционалном фестивалском термину, од 17. до 23. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал се ове године одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуросинема, Абазија и Лифка.

Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу. Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

Ове године на Палићу ће први пут бити организована радионица фестивалске мреже MIOB („Moving Images Open Borders”) за блогере, влогере и инфлуенсере. На овај начин ФЕФ прати и савремене трендове у медијском праћењу фестивала, истовремено се обраћајући новој и младој публици, која се тек упознаје са богатством европског ауторског филма и јединственог фестивалског искуства . Радионицу филмске критике водиће Нил Јанг, селектор програма “Паралеле и судари” и “Млади дух Европе” на фестивалу, и Бора Анђелић, доајен филмске критике у Србији и некадашњи уметнички директор ФЕСТ-а.

Када је реч о фестивалском филмском програму, такмичарске филмске селекције и ове године доносе најактуелније европске наслове у Главном такмичарском програму, као и најангажованије источноевропске филмове у селекцији Паралеле и судари.

Претпрошле године са великим успехом уведена је селекција Нови европски документарни филм, која доноси најбоље документарце, филмску форму која изазива све већу пажњу јавности и критичара.

Предфестивалски програм традиционално ће отворити селекција Best of Europe коју чине европски филмови који су обележили претходну годину, док ће европски класици бити приказани у селекцији Класици на Тргу у амбијенту опен аир биоскопа на Тргу Слободе у Суботици. Фестивал европског филма Палић, пратећи савремене токове у Европи и ослушкући потребе публике, наставља да уводи нове програме. Ове године то је селекција Еуропе 4 кидс, у оквиру које ће бити приказано седам филмова за најмлађе филмофиле.

У част добитника награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији, као и претходних година биће приређен Омаж програм. ФЕФ Палић ову награду додељује домаћем и иностраном лауреату од 2000. године, за изузетан допринос европској кинематографији.

Селекција Нови мађарски филм као и претходних година доноси најновију продукцију из суседне земље, док је Млади дух Европе селекција намењена кратким и експерименталним филмским формама. ФЕФ Палић сваке године представља кинематографију једне од европских земаља у оквиру селекције Кинематографија у фокусу, када се приказују филмови најзанимљивијих аутора те земље.

Такође, Омаж добитнику награде Underground spirit приређује се у част добитника овог признања које Фестивал додељује за допринос независном филму. Селекција која траје већ више од деценије је и Ецо доџ, програм базиран на документарцима посвећеним темама изазова очувања животне средине.

Током фестивала биће приказан и избор филмова са Фестивала Жигмонд Вилмош у Сегедину као и селекција EFA Shorts коју чине кратки филмови номиновани за награду Европске филмске академије.

Пратећи програм ФЕФ Палић чини неодвојиви део фестивалског доживљаја који публици и гостима-уметницима приказује јединствени дух Фестивала који га издваја из сличних манифестација у Европи. Током свог 28. издања, поред изложби, промоција књига, панел дискусија и музичког програма, ФЕФ Палић ће организовати и бројне едукативне активности настављајући своју мисију креирања стимулативног простора за младе окренуте седмој уметности.

****
Филмски фестивал Палић основан је 1992. године и од некадашњих малих и непретенциозних Палићких филмских вечери, преко упорних покушаја стварања озбиљног регионалног фестивала у тешким временима изолације и првих покушаја повезивања кинематографија тада зараћених земаља израстао је у важну тачку на мапи европских филмских фестивала. Од 2003. постаје Фестивал европског филма Палић окренувши се промовисању стваралаштва европских аутора а тиме и место окупљања најважнијих уметника који обликују културну сцену Европе. Фестивал су посетили, између осталих, Никита Михалков, Кен Лоуч, Рој Андерсон, Кен Расел, Брајан Кокс, Тео Ангелопулос, Кристи Пују, Јиржи Менцл као и највећа имена српске и југословенске кинематографије. ФЕФ Палић је и добитник награде ЕФФЕ (у организацији Европске асоцијације фестивала) за најбољи европски уметнички фестивал у 2017-18. години.

Избором најквалитетнијих остварења савремене европске кинематографије која не пристаје на компромисе, Фестивал европског филма Палић жели да докаже, у складу са вредностима које више од две деценије активно промовише, да сваки покушај еманципације и обнављања критичке свести има дубоког смисла.

извор, фото: KomunikArt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *