Јубиларни 30. Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула

Јубиларно 30. издање Фестивала европског филма Палић одржаће се од 15. до 21. јула 2023. године док богат предфестивалски програм почиње већ првог дана јула. На овогодишњем фестивалском издању очекује се преко 150 филмских професионалаца из земље и иностранства, а фестивалса великим задовољством најављује долазак Margarethe von Trotta, добитнице награде Александар Лифка за 2004. годину, којом Фестивал европског филма Палић награђује филмске ствараоце за изузетан допринос европској кинематографији. Margarethe von Trotta је награду добила 2004. године заједно са Живорадом Жиком Митровићем као домаћим лауреатом.

Margarethe von Trotta, рођена 1942. у Берлину, немачка је филмска редитељка, сценаристкиња и глумица. У младости је остварила успешну глумачку каријеру у филмовима познатих немачких редитеља као што су Реинер Wернер Фассбиндер и Волкер Сцхлöндорфф. Написала је бројне сценарије за Сцхлöндорффове филмове, а 1975. године су заједно режирали филм „Изгубљена част Катарине Блум“ (1975). Након тога Вон Трота почиње самостално да режира и постаје најзначајнија и најуспешнија филмска редитељка Новог немачког филма, чији филмови истичу јаке женске ликове и обично су постављени у важан политички контекст. Добитница је Златног лава на Венецијанском филмском фестивалу, награде за животно дело на Европским филмским наградама, има две номинације за Златну палму на Канском филмском фестивалу, као и бројне друге награде и номинације.

У оквиру предфестивалског програма, као и претходних година, биће приказани филмови у пет селекција, па публика може погледати по седам филмова у оквиру Best of Europe и Europe4Kids програма. Одмах након тога, на великом платну суботичког биоскопа Eurocinema биће приказан Омаж програм добитницима награде Александар Лифка, док ће на великом платну у центру Суботице бити одржан програм Класици на тргу.

У званичном програму фестивала на Летњој позорници, у биоскопу Абазија на Палићу, као и биоскопима Eurocinema и Александар Лифка у Суботици, биће приказано више од 100 филмова у 11 селекција и програма: Главни такмичарски програм, Паралеле и судари, Млади дух, Земља у фокусу, Нови мађарски филм, Нови европски документарци, Eco dox, Омаж добитнику Underground Spirit награде, EFA Shorts, Селекција филмова са Жигмонд Вилмош фестивала, селекција студентских филмова, представљање два фестивала (домаћег и страног), као и неколико филмова у оквиру специјалних пројекција.

Осим филмског програма, и ове године све посетиоце на Палићу очекује и богат пратећи програм. Изложбе посвећене историји ФЕФ Палић, филмским плакатима као и великану српског глумишта Мији Алексићу биће постављене на фестивалским локацијама, а очекују нас и промоције књига, панел дискусије и концерти.

Као и претходних година, у плану су и активности намењене професионалцима: радионица филмске критике која окупља учеснике из 11 земаља, радионица намењена члановима МИОБ мреже фестивала европског филма, као и летња конференција Мреже киноприказивача Србије на којој ће нагласак бити на европском филму.

И ове године у оквиру Фестивала европског филма Палић биће додељене AFIFS награде за најбољи домаћи филм и најбољи филм српске мањинске продукције. Студенти режије из Србије ће имати прилику да прикажу своје радове и да разговарају са гостима фестивала – филмским стручњацима из различитих области.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Спонзор – пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења крозГоркиЛистнаграду публике. Ове године ће традиционална сарадња још једном бити проширена и на музички део фестивалског програма.

извор: КомуникАрт
фото: визуал ФЕФ Палић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *