Свечано отворен 7. Равно Село Филм Фестивал

Седми Равно Село Филм Фестивал, међународни фестивал првог или другог филма, свечано је отворен у четвртак 27. јуна часова традиционалним концертом филмске музике. Оркестром је дириговао Милан Недељковић, а као солисти наступили су истакнути музичари и глумци – Душан Свилар, Невена Божовић, Сања Керкез, Оливера Бацић Драгичевић, Никола Шурбановић, и Мићко Костић. Церемонију свечаног отварања водили су Лора Ђуровић и Никола Шурбановић.

Присутнима су се обратили Ана Лечић, лице у фокусу овогодишњег фестивалског издања, Лазар Ристовски, оснивач фестивала, Маја Гојковић, председница Покрајинске владе Војводине, и Никола Селаковић, министар културе Републике Србије, који је отворио фестивал.

Ана Лечић, лице у фокусу и чланица жирија такмичарског програма 7. Равно Село Филм Фестивала, осврнула се у уводном обраћању на значај филмске уметности: „Мислим да је филм важан јер је простор где можемо да осетимо како је то бити сиромашан, богат, жртва, херој, племенит. Филм те тера да на бар сат или два заборавиш на проблеме или нађеш решење за њих. Тера нас да разумемо најразноликија понашања. У мору подељености, сукоба због различитости, осуда и предрасуда, поносна сам што сам део професије која има племениту намеру да разуме“.

Лазар Ристовски, оснивач Равно Село Филм Фестивала, обратио се присутнима речима: „Осећам се изузетно срећно и расположено јер сам успео, заједно с људима који су ми у томе помагали, да дођемо до новог Дома културе и до седмог Равно Село Филм Фестивала. Овде има пуно младих креативних људи који су радили у Дому који је раније изгорео, и они су били ускраћени да испољавају своју креативност. Сада, у овом новом Дому, у овом дивном простору, мислим да ће им се отворити стварно велике могућности. Због тога све ово време налазим у себи снагу да истрајем. На јесен ћемо званично отворити Дом и тада ће почети да ради биоскоп и долазе представе, почећемо да правимо концерте и радионице у којима ће млади људи свакодневно учествовати. Јер овај Дом остаје због њих, и због њих је урађен“.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић је истакла да је  Равно Село филм фестивал пођеднако значајан за нашу кинематографију и за локалну заједницу. „Поред међународног карактера и долазака гостију из региона, важно је што управо на њему дебитанти и млади аутори први пут добијају могућност да прикажу свој таленат. Истовремено, богатством садржаја, ова јединствена филмска смотра даје велики допринос побољшању укупног квалитета живота у Равном Селу и децентрализацији културе у нашој земљи. Људи живе свуда у Србији, не само у Београду и Новом Саду, и то је циљ овог фестивала – да покаже да култура припада свима нама“, рекла је председница Гојковић и додала да је Фестивал за кратко време задобио обележје културног и култног догађаја.

Министар културе Никола Селаковић је истакао да је Равно село, завичај нашег прослављеног филмског и драмског уметника и оснивача фестивала Лазара Ристовског, постало својеврсно место сабирања еминетних филмских радника, уметника и поборника културе свих генерација и указао да је за Србију филм необично важан. Подсетио је да је српска кинематографија једна од првих у свету, да су српски аутори у Србији и свету стварали филмове још у време настајања ове уметности и да је данас филм једна од најплоднијих и најразвијенијих грана културне индустрије.

„Србија воли филм, дубоко и посвећено. Истовремено, рекордним улагањима у кинематографију током последњих неколико година, наша држава је потврдила подршку филмској уметности и филмском стваралаштву, а у плану су још веће инвестиције како би филмски радници и таленти којима наша земља обилује, имали још боље услове да остваре пун потенцијал на домаћој и светској сцени“, рекао је Селаковић.

Филмски програм фестивала отворио је филм “Покидан” редитељке Сузане Пурковић, у продукцији Телекома Србије и Hype produkcije. Пре пројекције, публици су се поклонили певач Аца Лукас, чијим је животом и каријером инспирисан филм “Покидан”, и екипа филма.

Равно Село Филм Фестивал се одржава у Равном Селу, од 27. до 30. јуна, и током четири дана приказаће публици више од 40 филмова из 19 земаља.

Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса, продуцентске куће Zillion филм, Филмског центра Србије, Горког листа, Вода Воде и Центра за физичку културу “Драго Јововић” Врбас.

Филмски центар Србије финансијски је подржао награде за најбољи филм и најбољу режију.

Као верни поштовалац филмске уметности, Горки Лист је традиционално и ове године неизоставни партнер фестивала Равно Село. Дугогодишње партнерство огледа се и у додели награде за најбољег младог глумца у износу од 1000 евра. Значајно признање служи као подстицај младим талентима филмске индустрије да наставе да вредно раде и додатно се истакну својим глумачким достигнућима.

извор, фото: КомуникАрт (фото: Igor Loos)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *