Свечана премијера филма „Руски конзул“ 4. марта у Арени Синеплекс

Свечана премијера новог домаћег филма у режији Мирослава Лекића „Руски конзул“ по мотивима истоименог романа Вука Драшковића, уз присуство дела глумачке и ауторске екипе, заказана је за понедељак, 4. март од 20.30 часова. Уз црвени тепих и свечану атмосферу, овом премијером биће и званично затворен 52. ФЕСТ у биоскопу Арена Синеплекс.
Дешавања која су дефинисала будући суживот Срба и Албанаца на Косову.
Српски доктор-психијатар Илија Југовић после смрти пацијенткиње у Београду, по казни партије, одлази на Косово, у Призрен, где добија посао лекара опште праксе у локалној болници. Ту упознаје професора историје Љуба Божовића, самозваног “Руског конзула“, наизглед психијатријског пацијента који тврди да ће ускоро “Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско“. Против њега се окрећу локални албански моћници, прикривени сепаратисти, као и чланови Комунистичке партије и кадрови на положајима. Најмоћнији од њих, Халит Бериша разним суровим притисцима исељава Србе са Косова: спроводи насиље над српском децом у школама, застрашује локално становништво, онемогућава им здравствену заштиту, малтретира породице, буди у њима несигурност и тескобу. На ред долази и Љубо Бозовић, којег Бериша покушава да исели из куће и да га отера са Косова. “Руски конзул“ одбија да прода кућу и сукобљава се са Беришом, а у његову заштиту стаје доктор Илија Југовић…
У главним улогама: Жарко Лаушевић, Небојша Дугалић, Паулина Манов, Светозар Цветковић, Висар Висхка, Даница Радуловић, Нада Мацанковић, Менсур Сафqиу, Енвер Петровци, Љубиша Савановић, Петар Зекавица.
Сценарио и режију потписује Мирослав Лекић. Филм је урађен по мотивима истоименог романа Вука Драшковића, а сарадник на сценарију је Игор Бојовић.
Трејлер филма:https://www.youtube.com/watch?v=UkO5q1v9TTI
Улазнице су у продаји на благајнама биоскопа Арена Синеплекс!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *