OTVOREN JE 49. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, večeras je počeo 49. Filmski festival u Sopotu i tom prilikom su Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti uručene Miri Banjac i posthumno Veri Baronijan. Glumce, reditelje, producente dočekivali su, predsedavajući Odbora festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktorka Centra za kulturu Sopot Suzana Anastasov Marković, kao i mnogobrojna publika.

Vera Baronijanin
Vera Baronijanin

Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti je uručio Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala posthumno Veri Baronijan, jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskiih montažerki u čije ime je nagradu primila njena ćerka Marija, koja je izjavila kako je svedočila koliko je Vera Baronijan bila preplavljena osećanjima i srećom kada je prošle godine saznala da treba da primi ovu nagradu.

Legendi našeg glumišta Miri Banjac nagradu za doprinos filmskoj umetnosti je uručio Živorad Milosavljević, predsednik festivalskog Odbora.

Mira Banjac se na sentimentalan način obratila prisutnima primajući nagradu :“Kada mene ne bude bilo, sve ono što sam dobila je lepo i imaće svoje mesto, a najvažnije od svega je ono što će ostati u vama. To što sam uradila i to što ste vi zapamtili, to je poklon. Živeli, živela sloboda!“

Spomenik Statuu slobode, koja predstavlja adaptiranu verziju nagrade Statueta slobode i koja je postavljena je na Kosmajskom trgu – rad čuvenog vajara Miodraga Živkovića. otkrio je Darko Kamarit, član Odbora festivala.

Na muzičko putovanje sa najpoznatijim melodijama filmske muzike prisutne je poveo umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički uz koji je kao solista nastupio operski prvak Dragoljub Bajić.

Filmski festival u Sopotu je otvorio predsednik opštine Sopot i predsednik festivalskog odbora Živorad Milosavljević. On je nasrdačnije pozdravio |prisutne i naglasio da Sopot sada ima vidljiv simbol višedecenijskog trajanja filmskih svečanosti pod Kosmajem.

“Siguran sam da će Statua slobode biti znak prepoznavanja našeg grada u budućim vremenima. Njena simbolika je ispunjena stotinama imena najvećih filmskih umetnika i producenata iz naše zemlje i bivše Jugoslavije koji su ovde ovenčani znamenjem slobode i stvaralaštva“.

.Pod sloganom „U predvorju jubileja“, do 17. jula u takmičarskom programu biće prikazano 23 filma, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista

U Centru za kulturu Sopot postavljena je izložba doajenki našeg glumišta Miri Banjac, pod nazivom SVA LICA MIRE BANJAC o čijem će se stvaralaštvu govoriti na panelu 12. jula.

Mira Banjac, je tom prilikom izjavila kako ova izložba ne predstavlja njenu biografiju, već biografiju žena gde iza svake stoji jedna sudbina koju je trebalo promišljati i kako je fotografija nešto što ostaje i kada nje same više ne bude. Rekla je i kako je to što se ljudi i publika oko nje nalaze – jedini razlog što je i ona tu.

Prvi film na programu Filmskog festivala u Sopotu je „Otac” Srdana Golubovića, koji je publika imala priliku da pogleda nakon otvaranja, a festival će se 17. jula zatvoriti filmom Darka Bajića „ Ime naroda“.

izvor, foto: 49Sofest

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *