ОТВОРЕН ЈЕ 49. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ

Уз ватромет, фанфаре и дефиле филмских екипа, вечерас је почео 49. Филмски фестивал у Сопоту и том приликом су Награде за допринос филмској уметности уручене Мири Бањац и постхумно Вери Баронијан. Глумце, редитеље, продуценте дочекивали су, председавајући Одбора фестивала Живорад Милосављевић, уметнички директор фестивала Александар Аврамовић, директорка Центра за културу Сопот Сузана Анастасов Марковић, као и многобројна публика.

Вера Баронијанин
Вера Баронијанин

Награду за допринос филмској уметности је уручио Александар Аврамовић, уметнички директор фестивала постхумно Вери Баронијан, једној од најистакнутијих филмских и телевизијскиих монтажерки у чије име је награду примила њена ћерка Марија, која је изјавила како је сведочила колико је Вера Баронијан била преплављена осећањима и срећом када је прошле године сазнала да треба да прими ову награду.

Легенди нашег глумишта Мири Бањац награду за допринос филмској уметности је уручио Живорад Милосављевић, председник фестивалског Одбора.

Мира Бањац се на сентименталан начин обратила присутнима примајући награду :“Када мене не буде било, све оно што сам добила је лепо и имаће своје место, а најважније од свега је оно што ће остати у вама. То што сам урадила и то што сте ви запамтили, то је поклон. Живели, живела слобода!“

Споменик Статуу слободе, која представља адаптирану верзију награде Статуета слободе и која је постављена је на Космајском тргу – рад чувеног вајара Миодрага Живковића. открио је Дарко Камарит, члан Одбора фестивала.

На музичко путовање са најпознатијим мелодијама филмске музике присутне је повео уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички уз који је као солиста наступио оперски првак Драгољуб Бајић.

Филмски фестивал у Сопоту је отворио председник општине Сопот и председник фестивалског одбора Живорад Милосављевић. Он је насрдачније поздравио |присутне и нагласио да Сопот сада има видљив симбол вишедеценијског трајања филмских свечаности под Космајем.

“Сигуран сам да ће Статуа слободе бити знак препознавања нашег града у будућим временима. Њена симболика је испуњена стотинама имена највећих филмских уметника и продуцената из наше земље и бивше Југославије који су овде овенчани знамењем слободе и стваралаштва“.

.Под слоганом „У предворју јубилеја“, до 17. јула у такмичарском програму биће приказано 23 филма, а о наградама ће одлучивати жири у коме су Слободан Скерлић, редитељ, Милан Никодијевић, продуцент и Јован Марковић, сценариста

У Центру за културу Сопот постављена је изложба доајенки нашег глумишта Мири Бањац, под називом СВА ЛИЦА МИРЕ БАЊАЦ о чијем ће се стваралаштву говорити на панелу 12. јула.

Мира Бањац, је том приликом изјавила како ова изложба не представља њену биографију, већ биографију жена где иза сваке стоји једна судбина коју је требало промишљати и како је фотографија нешто што остаје и када ње саме више не буде. Рекла је и како је то што се људи и публика око ње налазе – једини разлог што је и она ту.

Први филм на програму Филмског фестивала у Сопоту је „Отац” Срдана Голубовића, који је публика имала прилику да погледа након отварања, а фестивал ће се 17. јула затворити филмом Дарка Бајића „ Име народа“.

извор, фото: 49Софест

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *