„Нечиста крв – грех предака“ вечерас премијерно на Палићу 

Филм „Нечиста крв – грех предака” редитеља Милутина Петровића, имаће данас светску премијеру на Фестивалу европског филма на Палићу.

Како је најавио фестивал, након приказивања у оквиру Главног такмичарског програма на Летњој позорници на Палићу вечерас ће се публици поклонити Петровић, као и глумци Драган Бјелогрлић, Нела Михаиловић, Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић и други.

нечиста, крв

„Филм прати причу о Хаџи Трифуну (Бјелогрлић), угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом“, саопштио је Палићки фестивал.

„Нечиста крв- грех предака“ је снимљена на основу давно изгубљеног сценарија редитеља Војслава Нановића (1922-1983), насталог по мотивима дела Боре Станковића (1876-1927), ког су Бјелогрлић и драматуршкиња Бојана Андрић пронашли у складишту старих папира, а нову адаптацију је урадила Милена Марковић.

Петровић је рекао Палићком „Филмском журналу“ да је сценарио сачуван као једна пожутела копија из времена кад је серију припремао редитељ Жика Павловић (1933-1998).

„Знао сам да је (редитељ) Миша Радивојевић причао да је то најбољи сценарио који је прочитао. Био сам шокиран када сам схватио да је сценарио, писан седамдесетих година прошлог века, и даље вредан реализације“, рекао је Петровић Палићком „Фестивалском журналу“.

Према његовим речима, „Нечиста крв – грех предака“ је „српски вестерн на јужњачки начин“, јер је средина 19. века време највише филмовано у оквирима вестерна, и онда „не можеш да избегнеш везу са класицима историје филма“, какве су снимали редитељи Џон Форд и Сем Пекимпо.

 

извор,фото: Фестивал европског филма Палић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *