Бесплатне пројекције европских дечијих филмова и документараца за основце и средњошколце у Новом Саду

У оквиру пројекта “European Films for Next Generation”, који се реализује са циљем креирања одрживог модела за привлачење младе публике и промоцију европског филма, током априла и маја биће организоване бесплатне пројекције дечијих играних филмова за старије основце, и европских документараца за ученике средњих школа у Новом Саду.
Селекцију дечијих играних филмова чини пет филмова, који сваки на свој начин комуницирају са децом говорећи о темама које су њима блиске.

Француски филм “Мала мама” се поетичном прецизношћу осврће на важан моменат транзиције из детињства у одрасло доба и кроз јединствено емоционално искуство истражује моћ сећања и маште. “Моје невероватно лето са Тес” је филм холандско-немачке продукције који нас води у бајковиту земљу пешчаних дина, тамноплавих обала тиркизног мора и усамљених колиба разбацаних по острву, где случајни познаници Сем и Тес заједно проводе узбудљиво и невероватно лето. Како ћерка може да буде ослонац свом оцу на новом и непредвидивом путу којим је кренуо, да га једина подржава верује да он у себи носи таленат, говори филм “Мој тата хот дог”. Прича о првим симпатијама и о томе шта је све дечак спреман да уради да освоји срце девојчице, тема је шведског филма “Бертов дневник”. У понуди дечијих играних филмова је и домаћи филм “Лето када сам научила да летим”, који прати Софију на наизглед досадном летовању са својом баком.

Селекција европских документараца намењених средњошколима садржи филмове које у документарној форми настоје да младим људима испричају различите животне приче.

Филм “Скок” је прича о задивљујућем животном „comebacku” кошаркашице Наташе Ковачевић која је са деветнаест година изгубила ногу, али и њеној мисији да код других људи, сличних судбина, пробуди борбени дух и мотивацију да се преброде наизглед непремостиве препреке. Редитељ Филип Чоловић у филму “Потреба за мржњом” истражује корене безразложног насиља које је довело до убиства његовог брата али и многих других младих људи, истражује како се ствара и шири мржња, и како смо као друштво лако пристали на насиље која нас окружује. Осврт на страдање око 90.000 српских заробљеника током Првог светског рата у аустроугарским логорима на подручју данашње Чешке, од којих се 7.000 њих никада није вратило својим кућама, тема је филма “Седам хиљада душа”, који може бити одлична допуна часовима историје.Школе или наставници заинтересовани за организовану посету биоскопу могу да се обрате координатору пројекта путем е-маила ivona@openunsubotica.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *