Фестивал позоришта за децу од 18. септембра у Суботици

Међународни фестивала позоришта за децу Суботица биће одржан од 18. до 23. септембра, а у такмичарском програму наћи ће се 14 представа, саопштио је данас организатор Отворени универзитет Суботица.

По избору селектора Зорана Ђерића посетиоци фестивала ће моћи погледати представе за децу из Русије, Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке и Србије, каже се у саопштењу.

Од домаћих представа у такмичарском програму учествоваће из Србије представе „Украдени принц и изгубљена принцеза“ Малог позоришта Душко Радовић у режији Браниславе Стефановић, „Девојчица са шибицама“ Соње Петровић у продукцији Позоришта младих Нови Сад, Фестивал а еколошког позоришта за децу и младе и Удружења „Слобода нема цену“, и „Љубав и виолина“ Дечјег позоришта Суботица у режији Ане Вовчок.

Из региона долазе „Велика творница ријечи“ у продукцији Позоришта Мала сцена из Хрватске и режији Моране Доленц и „Вук са мирисом бобица“ Тамаре Кучиновић и Ђечијег позоришта Републике Српске у режији Тамаре Кучиновић.

У такмичарском програму су и мађарска представа „Сан виле Мол“ Луткарског позоришта Харлекин, редитељке Реке Суч, руско Позориште Карабаска представиће се остварењем „Тражим дозволу за живот“ Евгенија Ибрагимова, а италијанско Позориште Закес извешће представу „Пепељуга“ у режији Луана Грамења.

Фондација „Theatre Corsair“ из Бугарске извешће „Приче од папира“ редитеља Димитра Стефанова, француско позориште „Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais“ представиће се остварењем „SCOOOOOTCH!“ Амели Поириер, а продукција „Tjan Gombau – Нацртани човек“ из Шпаније извешће „Нове ципеле“ редитеља Јордија Палета и Пуига.

Позоришна кућа „Тик Так Нто“ из Грчке извешће представу „Принцеза Ружа и зачарани Орао“ у режији Панађотис Адам, из Израела долази „Преко трња до звезда“ Театра Коом-Коом и редитеља Андреја Урбака, а из Индонезије „Прича о метли“ позоришта „Bon Puppet“ и режији Ангеле Двицахја и Ризкија Путрија.

Жири главног такмичарског програма чине глумица и редитељка Маријана Петровић, израелски редитељ и глумац Виктор Шрајман и ирска практичарка уметности ументости за децу Клиодна Нунан.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица фокусира се на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, а подржали су га Министарство културе и информисања Србије, Покрајински секретаријат за културу и Град Суботица.

извор: Међународни фестивал позоришта за децу Суботица
фото: Луткарско позориште Харлекин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *