Сутра почиње Калеидоскоп културе у Новом Саду

Сутра почиње Калеидоскоп културе у Новом Саду

Шести Калеидоскоп културе, као најзначајнија уметничка смотра у овом делу Европе, почиње сутра, 7. септембра у Новом Саду, церемонијом свечаног отварања на Корзу (Булевар Михајла Пупина), када ће од 20.30 часова наступити један од најпопуларнијих пијаниста света и Гинисов рекордер, Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића.

„Музика треба да буде доступна, а не ограничена. То је као претварање града у велику позорницу. Веома се радујем, сваки пројекат је јединствен и узбудљив, али када неко може да свира музику са 80 других уметника на сцени, то је нешто посебно. Програм ће укључивати сјајне класике, филмску музику на којој смо сви одрасли, али и аранжмане легендарне популарне музике Мајкла Џексона и групе Queen. Биће ту и неколико мојих оригиналних композиција за клавир и оркестар, због чега сам помало узбуђен“, изјавио је Бенце пред сутрашњи наступ. Број седећих места на Корзу је ограничен.

Korzo 2022 foto M Pudić
Korzo 2022 foto M Pudić

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још три дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, представљајући увод у пет недеља и својеврсни Калеидоскоп културе у малом, кроз мултимедијални догађај „Нераскидиве везе“.

Програм почиње у 20.30 часова, на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени.

Овај мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, три позоришта, две средње школе, два факултета, глумце, плесаче, каскадере, сликаре и друге уметнике и уметнице, илуструјући последњих сто година Дистрикта, кроз осврт на најзначаније друштвене и уметничке догађаје 20. и 21. века.

Три дана отварања у Дистрикту обухватиће и 13 концерата, а стижу Ива Лоренс, Кени није мртав, Зои, Наталеé, Тијана и Рунy, Мерина Грис, Верботен Берлин, Владимир Аћић, Дејан Милићевић, Лира Вега, Елизабете Балчус, Срђан Жикић и Милана Никић.

Пет недеља у Дистрикту и мрежи културних станица

Након четвородневног отварања, свака недеља биће у знаку посебне врсте уметности – извођачке, примењене, визуелне, архитектуре и књижевности, а у Новом Саду представиће се најзначајнија домаћа, регионална, европска и светска имена, од којих ће многи први пут бити у Србији.

У недељи извођачке уметности, од 11. до 17. септембра стижу добитник Гремија и један од најпознатијих џез музичара, Џејсон Мајлс, затим виртуоз Стефан Миленковић уз Камерату Нови Сад, као и Сенда Пан флуте цхоир, дечији хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић.

У недељи примењене уметности од 18. до 24. септембра биће отворена прва мултимедијална изложба о једном индустријском наслеђу „Дух места – први век Дистрикта“ и  несвакидашња интерактивна инсталација „Срце“ ауторке др Миљане Комад, а стижу и најзначајнија домаћа имена из света дизајна – Славимир Стојановић Футро и Горан Еди Тадић.

У недељи визуелне уметности од 25. септембра до 1. октобра биће отворена изложба „Од Коњовића до Марине Абрамовић“ која ће по први пут, на једном месту представити дела великана српске уметности међу којима су – Петар Лубарда, Милена Павловић Барили, Сава Шумановић, Милан Коњевић, Оља Ивањицки, Владимир Величковић, Марина Абрамовић и други. У тој недељи публика ће имати прилике да види изложбу „Најбоље од светске наиве“, кроз дела српских и кинеских наивних уметника, као и радове младих уметника – сликара Александра Бајуновића и фотографа Владимира Величковића.

У недељи архитектуре од 2. до 8. октобра стиже једно од највећих имена из тог света, Алехандро Аравена, добитник Прицкерове награде, Нобеловог пандана у архитектури. Та недеља обухватиће и изложбу „Кухиње“, као и стручни панел „Pop-up Think Tank Future Modernities“.

У недељи књижевности од 9. до 15. октобра стижу нека од најзначајнијих регионалних и домаћих имена писане речи – Матија Бећковић, Јасминка Петровић, Мухарем Баздуљ, Даница Вукићевић, Милица Вучковић, као и педагошкиња Олгица Пушић Угринов.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

извор: Калеидоскопкултуре

насловна: Е. Ковач

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *