Оперске Новогодишње приче

Последња недеља децембра планирана је као магична недеља оперских класика, изврсне хране, плеса и, наравно, шампањца. Недеља започиње концертом из серије са којом је већ упозната оперска публика – Причама на задату тему: Крцко орашчић. Заправо, свита Крцко орашчић Петра Илича Чајковског била је популарнија од балета на самом почетку. Ова композиција синоним је за божићне и новогодишње празнике.

Оперска новогодишња недеља наставља се хит представом –Ко је убиоЏенис Џоплин?- у коопродукцији Српског народног позоришта и ОПЕНСа која је за врло кратко време дошла је пре свега до младе Новосадске публикę.
Магична недеља, уз вино и чувену винску песму, наставља се Вердијевом опером у три чина,Травијатом.На улазу у 2021. годину, годину јубилеја у којој обележавамо 120 година од смрти великог композитора, Опера Српског народног позоришта извешће Травијату, оперу којом је уједно и 1947. године званично и формално основана Опера као засебна уметничка јединица овог позоришта.

Пред саму завршницу, чека нас –Оперске новогодишње приче: Божићни концерт.Неке од најпознатијих Божићних и Новогодишњих песама имају позадинске приче и дугу историју. Оркестар опере Српског народног позоришта, солисти и гости (попут Душана Свилара, Невене Рељин, али и младих уметника попут Татјане Саватић…) извешће најпознатије празничне нумере у аранжману и под диригентском палицом Федора Вртачника.

И за крај, спектакуларно, са више локација у граду, уживо, у исто време, оркестар, хор и солисти опере Српског Народног позориште извешће чувену оперску аријуНессун дорма, уз поруку: Победићемо. Јединствени и до сада никада реализован у свету музички перформанс, током ког различите групе уметника, са више локацију у граду на исти знак и у исто време изводе једну арију, поклон је Опере Српског народног позоришта Новом Саду и порука за годину која нам предстоји.

„Одлучили смо да је сав садржај бесплатан. Епидемиолошка ситуација, сва је прилика, неће дозволити публику у салама, те иż тог разлога остајемо верни платформи коју смо већ користили и која се одлично показала. Када смо у новембру на тај начин одржали концерт било нам је дозвољено да се 100 људи нађе у публици, али нас је десетоструко више гледало преко онлине платформę на којој настављамо сада да преносимо и новогодишњи програм. То не би било могуће без партнера, а у овом случају смо захвлани што је Идеа, односно Мерцатор компанија, препознала Оперу као свог партнера,” додаје Станков.

То значи да ће се, како је Опера од почетка и настојала, сав програм изводити уживо, али ће имати и online пренос на сајту operasrpskonarodnopozoriste.studio.20.rs

Као и у раније идеја јесте да сав програм иде иż позоришта, са сцене, уживо, али да се и програм додатно обогати, у покушају да се надомести оно што се губи гледањем код куће. Пре и после концерта очекују нас разговори са уметницима који наступају, филмови о процесу настајања програма, али и мали поглед на „живот иза кулиса”.

На следећем линку налази се online платформа на којој се једноставно можете се регистровати –https://operasrpskonarodnopozoriste.studio20.rs.

извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *