Нови Сад престоница „Бајки будућности”

Џиновске позоришне лутке, представе, опере за децу, концерти и изложбе, трупе које су међу најбољима у Европи, књижевна и друга магична путовања – Нови Сад постаје престоница бајки и прича, јединствено позоришно искуство за све.

Више од 200 уметника из 14 земаља, кроз готово 40 представа, на више од 20 локација даће старим причама ново рухо, али и донети нове, јединствене, савремене бајке. Уз угледне домаће ауторе, попут Кокана Младеновића, Српска Атина ће угостити и неке од најзначајнијих позоришних трупа за децу из Европе, попут Даблинског позоришног фестивала, колектива Амено из Шпаније, Грус Грус Театра из Финске, Лутковног гледалишча из Словеније, чешког Алфа Театра и многих других.

Нови програмски сегмент Европске престонице културе „Бајке будућности” до 15. маја ће активирати домове позоришног света – Српско народно позориште, Позориште младих, Новосадско позориште, потом пет културних станица, установе културе и школе у граду и околини – у Футогу, Каћу, Будисави, Ковиљу, Ветернику, Руменки, Буковцу, као и тргове и паркове широм града.

„Први пут у Новом Саду и шире, на овај начин и у овом капацитету, биће представљене бајке и приче као најстарије културно наслеђе целог света, на којима су одрастале генерације. Повезујући локалне и европске актере, реномиране представнике позоришне сцене, Српска Атина ће свима, од најмлађих до најстаријих, понудити јединствено искуство театра и прича”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Не само да, као први овакав догађај, „Бајке будућности” обухватају четири фестивала, целодневне догађаје, реномиране, али и младе уметнике и уметнице, позоришне спектакле на улицама града, него ће изнедрити и прве „Новосадске позоришне игре”.

„Сусрет са Фондацијом и Европском престоницом културе је учинио да се наши снови остваре. Познато је да Позориште младих годинама уназад, а постоји већ 90 година, учествује на бројним међународним фестивалима и фестивалима у земљи и посматрајући како то други раде отуда и наша жеља да овде у нашем граду, нашем позоришту, направимо нешто што би привукло најбоља позоришта из Европе када је у питању стваралаштво за децу и младе”, рекао је директор Позоришта младих, Михајло Несторовић.

„Бајке будућности” приказаће приче које су стварали угледни аутори из Србије, Шпаније, Финске, Француске, земаља региона и других, али  и активно учешће деце и младих, који су и сами били креатори позоришних представа кроз различите радионице или су се нашли у улози младих селектора и активних гледалаца, за шта је пример позоришни фестивал „УПАД”.

„Упад као и остали фестивали за децу и младе, планирани су да остану као легат, надамо се, декадама, након Европске престонице културе и мислим да је то нешто што је јако значајно. Заборављамо да су деца и млади будућност која долази и колико је значајно да њима укажемо и на значај међународне сарадње и на то шта је добро а шта зло, али такође да испричамо бајке на другачији начин, да видимо које су то приче будућности”, рекао је координатор фестивала „УПАД”, Бојан Милосављевић.

Више детаља о читавом програму „Бајки будућности” можете пронаћи на сајту novisad2022.rs

„Бајке будућности” су последњи програмски сегмент програмског лука „Будућност Европе” Европске престонице културе, који је током априла и маја фокусиран на децу и младе.

фото: М. Пудић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *