Нови Сад центар писане речи: Почиње недеља књижевности на Калеидоскопу културе

Трећа недеља Калеидоскопа културе претвара Подграђе Петроварадинске тврђаве у центар писане речи, где ће се сусрести бројни домаћи и европски аутори из чак осам земаља, након чега ће догађаји поново бити широм града у оквиру недеље књижевности од 18. до 23. септембра.

Рамбо Амадеус, Светислав Басара, Краљ Чачка, Марта Ђидо, Маша Дабић, Филип Грујић само су нека од имена која ће обележити предстојећи мини књижевни фестивал Podgrađe Booktown 18. и 19. септембра.

Двоструки добитник НИН-ове награде и писац превођен на бројне светске језике, Светислав Басара, представиће се Новом Саду у оквиру програма „Круг лауреата“ већ прве вечери, у Београдској улици, где ће такође наступити, како га зову „српски Том Вејтс“, кантаутор Краљ Чачка. Прве вечери мини књижевног фестивала на различитим локацијама у Подграђу биће реализована и „Ноћ књижевности“, која је у оквиру прошлог Калеидоскопа културе први пут организована у Србији, као манифестација која се годинама приређује у великим европским градовима под покровитељством EUNIC-a. (кластера културних центара земаља Европске уније). Друга „Ноћ књижевности“ у Србији представиће нам ауторе из чак осам европских земаља: Алеш Чар (Словенија), Том Шулц (Немачка), Марта Ђидо (Пољска), Франк Буис (Француска), Жак Ришар (Белгија), Јудит Санисло (Мађарска), Надија Теранова (Италија) и Маша Дабић (Аустрија).

Један од најоригиналнијих музичара ових простора, Антоније Пушић, познатији као Рамбо Амадеус, на мини књижевни фестивал у Подграђу, доноси своје „Вечери гломазне поезије“, још један од његових бројних несвакидашњих пројеката, 19. септембра у Београдској улици, када простор добијају и млади аутори, попут добитника Стеријине и Михизове награде, Филипа Грујића, у оквиру програма „Нови гласови“, у „Простору“. Podgrađe Booktown биће затворен представом „Ударна вест”, ауторским пројектом Миње Богавац и Марка Грубића, такође у Београдској улици, која се бави феноменологијом медија масовних комуникација у савременом друштву.

Оба дана мини књижевни фестивал отвориће у 17 часова Новосадска размена књига, сада већ традиционални догађај, који ће први пут бити измештен ван Културне станице Еђшег, на отвореном, на паркинг код Војне болнице, где ће бити реализован и програм „Филмоване књиге“: „Џулијет“ по роману Ника Хорнбија и „Где си нестала, Бернадета?“  по роману Марије Семпл. Програм отварања недеље књижевности у Подграђу обележиће и промоција књиге „Причкице“ ауторки Јоване Ребе и Јефимије Медић, у кафеу Bukowski и прва од три панел дискусије новосадских аутора „Фабулозе“ коју ће водити Никола Шкорић у улози Бориса Фабуле у „Простору“.

Детаљне информације о програмима и сатницама можете пронаћи на сајту  kaleidoskop.com.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *