Калеидоскоп културе: Упознајте Белгију кроз девету уметност

Култура заједништва и ове године обојиће новосадски Креативни дистрикт од 2. до 5. септембра, када ће бити одржано отварање јединственог Калеидоскопа културе. Поред различитих изложби, представа, перформанса уметника који долазе из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Франсуцке, публика ће имати прилику да ужива и у изложби „Стрипом кроз Белгију“ која ће бити отворена 4. септембра у Културној станици Лиман.

Од рубова Ардена до мултикултуралне и динамичне престонице, ова изложба откриће публици Белгију кроз девету уметност, по којој је позната у целом свету. Приче неколико генерација аутора и ауторки приближиће љубитељима стрипа значајне историјске догађаје, познате градове и споменике, пејзаже и културне традиције. Тридесет изабраних репродукција стрип табли илуструју разноликост стрип албума и њихових аутора, жанрова, стилова, епоха, али и богатство региона.

Белгија је у свету позната по чувеним градовима и споменицима, језику и културној традицији. Као земља која негује стрип као жанр, са великим бројем издавача комичних стрипова, илустратора и текстописаца, Белгија је  инспирисала многе ауторе.

На изложби „Стрипом кроз Белгију“ публика ће на Калеидоскопу културе имати прилику да ужива у издањима неколико генерација писаца и илустратора, као што су Франкин, Дидје Комес, Тибер, Серве, Меро, Марк Слин, Оливије Шраувен и Брехт Евенс, који су на овај начин одали почаст својој отаџбини, полажући право на део њеног наслеђа.

Фландрија, Валонија и Брисел тематизоване су на изложеним радовима. Изузетно талентовани аутори на предиван начин приказују романтични Бриж, Мехелен са својом катедралом, Ардени, градове Бенш и Шарлроа. Брисел, поносна мултикултурална престоница, блиста својим Атомијумом, тргом Гран Плас, величанственом Палатом правде и зградом Европског парламента. Примери на изложби „Стрипом кроз Белгију“ приказују динамичност белгијских аутора и еволуцију уметности која се непрестано мења. Од оригиналних класичних албума до новијих издања, посетиоци Калеидоскопа културе упознаће се са различитим епохама и жанровима, али и спознати све лепоте ова три региона.

Изложба се реализује у сарадњи са Амбасадом Краљевине Белгије и Институтом за културу Wallonie-Bruxelles International.

Четири дана отварања Калеидоскопа културе у Креативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. Кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми ће бити одржавани широм Новог Сада, пружајући посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе.

Музички програм у оквиру четири дана отварања

Публика ће 2. септембра уживати у наступу бенда Репетитор, док ће сутрадан, 3. септембра имати прилику да слуша наступ Кило кило банде. Трећег дана отварања Калеидоскопа културе, 4. септембра у Креативном дистрикту наступиће састав „Земља грува“, док ће последњи дан, 5. септембар обележити наступ ди-џеја Владимира Аћића.

На отварању Калеидоскопа културе новосадској публици биће представљен и национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће излагати представници новосадске Академије уметности. Такође, биће одржана и ЦГА конференција која ће окупити професионалце из области компјутерске графике, као и изложба „Материја кроз време. Песак, дрво, камен и метал у ери дигитализације“ студената и младих уметника из аустријског Ст. Полтена. Публика ће имати прилике да ужива и у Филмском фестивалу „Обнова“, представама у оквиру ИНФАНТ-а и бројним другим садржајима који ће бити најављени у наредним недељама.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *