ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ХЕРЦЕГ-НОВИ-САД ЗАВРШЕНА ОТВАРАЊЕМ ИЗЛОЖБЕ

Отварањем изложбе у чијој је поставци 39 радова 13 сликара из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине завршена је девета ликовна колонија Херцег-Нови-Сад, у хотелу „Војводина“.

Захвалност Привредној комори Војводине, новосадском Културном центру, хотелу Војводина  умјетницима, исказао је конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић уз оцјену да ова колонија несумњиво богати културни живот Херцег Новог.

– Имамо прилику да уживамо у дјелима која су стварана у једном од најљепших градова Медитерана, Херцег Новом, али и широм Боке Которске. Вјерујем да је ово прелијепо окружење изазвало посебно надахнуће и да су умјетници успјели да кроз своја дјела изразе своје најдубље емоције, рекао је Дојчиновић.

Он је подсјетио да су протекле године потврдиле да су институције разумјеле важност одржавања ове ликовне колоније а позвао их је да то чине и убудуће, како би култура имала  заслужену пажњу и могућност промоције свих видова сарадње у овој области.

Дојчиновић је нагласио да су умјетници  најбољи амбасадори држава из којих долазе, а њихова дјела су надахнуће  и примјер свима како да идемо путем правих вриједности. И у том смислу важно је да Србија подржава културну сарадњу и јачање веза међу људима и државама.

Селекторка  и организаторка  ликовне колоније Гордана Авдић информисала је да ће наредне године када ће Нови Сад носити престижно звање Европске престонице културе бити организована велика ретроспективна изложба радова који су настали у  овој ликовној колонији од оснивања до данас. Биће размотрена и могућност да исту изложбу види и публика у Херцег Новом.

Публици присутној на отварању овратили су се синоћ и  генерални секретар Привредне коморе Војводине, Јован Вујачић и  помоћница директора новосадског Културног центра Сунчица Марковић.

У музичком дијелу програма наступила је Ања Антић ученица Музичке школе „Исидор Бајић“ добитница многих међународних награда и признања.

У сусрет јубилеју, десетом издању ликовне колоније Херцег-Нови-Сад, треба забиљежити и оцјену да је  од године до године колонија напредовала и по броју учесника и по квалитету изложених радова.  Напредак је био видан и ове године,  на радост организатора, учесника и посебно публике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *