Изложба EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES од 26. новембра 2021. до 27. фебруара 2022. у Музеју савремене уметности Војводине

Од 26. новембра 2021. до 27. фебруара 2022. године у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, биће одржана изложба EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES институције за интернационалне односе у култури из Немачке – ифа (Institut für Auslandsbeziehungen). Изложба у Новом Саду реализује се у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине и Goethe-Институтом Србије, и део је програма „Нови Сад – Европска престоница културе 2022“.
На изложби ће своје радове представити уметнице и уметници Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.. Кустоскиње изложбе су Сања Којић Младенов и Сабина Клем.

Ова кокреативна изложба бави се актуелном друштвено-политичком ситуацијом у Европи и идејом европског идентитета. У фокусу има мање видљиве и маргинализоване геополитичке и културне просторе, посебно простор југоисточне и источне Европе. То су такозване полупериферије и места разноликости, која у многим међународним дебатама и изложбеним праксама имају подређену улогу.
Уметнице, уметници и уметнички колективи који учествују на изложби, својим радовима истражују врло различита актуелна друштвено-политичка питања: питање порекла, личног и колективног идентитета, историје и митологије, политике памћења и архивирања, критичког погледа на неолиберализам, колонијализам и национализам, владајуће стереотипе и позиције другог и другачијег у односу на друштвено доминантно.
Циљ изложбе је указивање на актуелне друштвено-политичке поретке и осветљавање специфичних импулса одређених места, како би се генерисао континуирани развој простора за дијалог. Назив изложбе EVROVIZION је конструкт сличних, али и различитих језичких форми – Еуровисионе/Евровизија/Евровизия – које симболизују идеју могућег заједништва.
Изложбу чине и путујућа библиотека, доступна свим посетиоцима изложбе, интернет презентација пројекта иMAGAZINE PRE-ISSUE  који садржи почетне информације о пројекту. Такође, у сваком граду презентације биће конципиран по један нови број магазина, па тако и EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD– реализован са локалним партнерима и кроз обухватање свих додатних садржаја и догађаја пројекта у Новом Саду. На крају се очекује колекција различитих часописа, као специфични „архив путовања”.
За време презентације изложбе, 26.11.2021 – 27.02.2022, одржаће се више пратећих програма у Новом Саду, док ће у фебруару 2022. године, и у галерији Мењачница Гоетхе-Института у Београду, бити реализована изложба уметнице Хенрике Науман.
Поред Новог Сада, станице изложбе су Сарајево (БиХ), Никозија (Кипар), Атина (Грчка), Варна (Бугарска), Тбилиси (Грузија), Кишињев (Молдавија), Брисел (Белгија), Краков (Пољска), Калињинград (Русија), Виљнус (Литванија), и Берлин (Немачка). Са сваке од 12 станица ће се укључити уметници који ће наставити турнеју заједно са осталима и тако мењати сам простор унутар изложбе, отварати нове теме и постављати нова питања за размишљање, све до последње станице у Берлину где ће кроз све ове процесе и промене бити презентована нека, можда, другачија Европа од оне уобичајене.
Институција за интернационалне односе у култури из Немачке, ифа (Institut für Auslandsbeziehungen), конципира, промовише и реализује изложбе о ликовној уметности, дизајну и архитектури широм света; од историје Баухауса до савремене уметничке праксе и савремене фотографије. Ову уметничку и културну размену иницира одељење уметности ифа, својим програмима у галерији у Штутгарту и галерији у Берлину, путујућим изложбама, подршком уметницима, финансирањем изложби, као и програмима за бијенала и конференције. Организација ифа је најстарија немачка посредничка организација за интернационалне односе у култури, подржавају је Савезно министарство иностраних послова СР Немачке, покрајина Баден-Виртемберг и њен главни град Штутгарт. https://www.ifa.de/en/https://www.ifa.de/en/

Пратеће догађаје пратите на веб адресама:
http://msuv.org/ https://www.facebook.com/MsuvNoviSad/ https://www.instagram.com/msuv_novisad/ https://twitter.com/msuv_n

Веб страница пројекта:
https://evrovizion.ifa.de/en

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *