У НОВОМ САДУ ПОЧЕЛА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конференцији о Западном Балкану „Један регион једно тржиште-корак напред ка заједничком тржишту ЕУ“ коју организују Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Фондација “Конрад Аденауер“ и Регионални форум за младе. На званичном отварању, поред градоначелника, присутнима су се обратили и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, директор Фондације „Конрад Аденауер“ Норберт Бекман Диркес и директор Фонда „Европски послови’“ Александар Симурдић. Циљ дводневног скупа, који се одржава у Новом Саду, је дискусија о различитим политичким аспектима заједничког регионалног тржишта и модалитетима за његов даљи напредак за учествовање политичара из региона, као и највећих регионалних иницијатива.

– Ова дводневна конференција се у нашем граду организује у нимало једноставним околностима и стога честитам организаторима који су окупили људе из света бизниса, из нашег региона. Нови Сад по традицији наставља да промовише причу о јединственом регионалном тржишту, као својеврсни наставак сусрета председника Србије и премијера Северне Македоније и Албаније од пре две године на Петроварадинској тврђави, када је потписан тзв. „Мини-шенген уговор“, а који је данас формулисан у облику програма „Отворени Балкан“. Снажно се боримо да немамо административне баријере на границама, да међусобно признајемо школске и факултетске дипломе, и да радимо на остваривању европских вредности као што су слободан проток људи, капитала, роба и услуга. Можда је овај скуп добар одговор на оно што се тренутно дешава на територији Косова и Метохије, јер ћемо причати о економији, која можда и најбоље релаксира све ове наративе из претходног периода. Ово је концепт који је добар за све наше грађане и сигурно није супституција за пут ка Европској унији, јер регионална сарадња не искључује тај пут, већ га само јача – рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да ће веома значајна бити размена искуства са учесницима конференције из Немачке, јер је та земља важна за даљи европски пут и економско снажење Србије, као њен највећи спољно-трговински партнер.

Директор Фондације „Конрад Аденауер“ Норберт Бекман Диркес нагласио је да је одличан сигнал за целу европску заједницу што се окупљају млади људи из региона који активно раде на сарадњи и на јачању Европе, упрскос ковид кризи. Иштван Пастор је истакао да је важна порука коју носи сусрет младих лидера овог поднебља, јер су у политици, као и у приватном животу – поверење, пријатељство и вера у изговорну реч, кључне ствари, а то се гради годинама. Један од представника организатора, Александар Симурдић, нагласио је да је за други дан лидерског панела најављено учешће председника Републике Србије Александра Вучића, као и премијера Северне Македоније Зорана Заева и Албаније Едија Раме.

Конференција се одржава на годишњицу успостављања иницијативе „Мали шенген“ о економској сарадњи на Балкану, чији је први састанак одржан у октобру 2019. у Новом Саду, а која је недавно променила име у „Отворени Балкан“. То је економска зона коју успостављају три земље у региону Балкана, у југоисточној Европи – Србија, Албанија и Северна Македонија, а циљ је повећање трговине и сарадње, као и побољшање међусобних билатералних односа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *