Sekretar Sofić i ministar Dreksler o unapređenju saradnje AP Vojvodine i Štajerske

Video-konferencija između pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandra Sofića i Kristofera Drekslera, ministra za kulturu, Evropu, sport i ljudske resurse Pokrajine Štajerske, koja je održana u Privrednoj komori Vojvodine, bila je  novi impuls u okviru mogućnosti unapređenja saradnje pokrajina Vojvodine i Štajerske.

Sagovornici su se složili da je uspešnu saradnju koju Vojvodina i Štajerska neguju na mnogim poljima moguće dodatno unaprediti, posebno u oblastima  ekonomije, kulture, nauke, turizma, digitalizacije i sporta.

U razgovoru je bilo reči o potpisivanju novog međuregionalnog sporazuma između AP Vojvodine i Pokrajine Štajerske u prvom kvartalu 2022. godine, kao i intenziviranju saradnje između gradova – Novog Sada i Graca.

Sekretar Sofić je podsetio da u Srbiji posluje blizu 900 kompanija iz Austrije koje zapošljavaju gotovo 20.000 radnika.

„ U Vojvodini su austrijske kompanije do sada investirale oko 390 miliona evra i posluje tridesetak aktivnih privrednih društava koja upošljavaju skoro 6.000 radnika, što Austriju svrstava među pet najznačajnijih stranih investitora u našoj pokrajini“, istakao je Sofić.

On je naveo i da je u odnosu na prethodnu godinu Republika Srbija sa Republikom Austrijom ostvarila čak povećanu spoljnotrgovinsku razmenu u visini od 23 posto, kao i AP Vojvodina kod koje je ovo povećanje  16 posto.

U prilog jačanju ove saradnje, resorni sekretar je naglasio da je dobra vest da je Štajerska definisala regiju Zapadnog Balkana kao prioritetnu oblast saradnje, a da je Vojvodina tradicionalni partner sa kojim može da računa na intenzivne oblike saradnje koji su od zajedničkog interesa.

„Delegaciju Vlade Pokrajine Štajerske  očekujemo u poseti Vojvodini i Novom Sadu u prvom kvartalu 2022. godine. Dobro je što će poseta i potpisivanje novog sporazuma o saradnji dve pokrajine korespondirati sa  događajem  –  „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“. Grac koji je već bio nosilac ove titule 2003. godine i što će se ponoviti u 2024. je izuzetan primer da preuzmemo iskustva tim povodom“, izneo je Sofić i ukazao da  će i celokupni ambijent imati podsticajnu ulogu i tom prilikom ukazati na potencijale kojim naša pokrajina raspolaže u  oblasti kulture.

Povodom ispoljenog interesovanje za saradnju u oblasti turizma, posebno vinskog, sekretar Sofić je najavio  u novembru mogućnost odlaska naših eksperata u južnu Štajersku radi razmene iskustva u oblasti unapređenja procesa proizvodnje u vinskoj industriji. Kao značajn deo saradnje naveo je i realizaciju zajedničkog projekta „Soliko“ resornog sekretarijata i Grada Graca koji se finansira u okviru programa: „Evropa za građane i građanke“. Projekat se bavi digitalizacijom administracije u vreme pandemije kovid 19, što će ostati prioritet u saradnji dve pokrajine, kako bi se građanima i privredi omogućilo da što jednostavnije dođu do informacija u ovim posebnim uslovima.

Novi Sad i Vojvodina, koje je Sofić nazvao praktično „centralnim stubom“ tehnološkog razvoja u Republici Srbiji daju značajnu šansu i za intenziviranje naučnu sardnju. Naučno-tehnološki park i Institut „Biosens“ koji pretenduje da postane evropski centar izvrsnosti za napredne informacione tehnologije u domenu poljoprivrede su, prema Sofićevim rečima, naše ozbiljne reference za jačanje saradnje i sa Štajerskom.

Kristofer Dreksler je istakao da austrijska Pokrajina Štajerska  želi da u narednom periodu proširi blisku saradnju sa svim onim regionima gde postoji obostrani interes za zajedničko učešće u evropskim programima.

„ Sa Srbijom i AP Vojvodinom smo spremni da sarađujemo u svim oblastima koje su pomenute i koje su deo zajedničkih prioriteta. Poseban akcenat stavili bismo i na intenzivno povezivanje naših privrednika u okviru austrijskog Centra za internacionalizaciju“, istakao je ministar Dreksler i dodao da postoji realan prostor za pospešivanje već postojeće dobre saradnje pokrajina Vojvodine i Austrije, te uspešno povezivanje Razvojne agencije Vojvodine i Privredne komore Vojvodine sa predstavnicima privrede u Štajerskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *