Шести Калеидоскоп културе: Више од месец дана врхунске уметности само у Новом Саду

Најзначајнија уметничка смотра у овом делу Европе, шести Калеидоскоп културе у Новом Саду, од 7. септембра до 15. октобра представиће највећа светска уметничка имена, великане српске културе и младе ствараоце у успону, у најважнијим просторним легатима Европске престонице културе – Дистрикту и мрежи културних станица. Током пет недеља и кроз пет врста уметности, више од 1000 уметника и уметница славиће 40 дана културе заједништва и одговорити на уметнички концепт „Нераскидиве везе“.

Калеидоскоп културе 2023: https://www.youtube.com/watch?v=b6dN4GQJIWk

„Од мноштва догађаја до европски препознатљивог програмског концепта, ове године и уметничке поруке “нераскидиве везе” Калеидоскоп је по много чему у култури Србије и региона први, јединствен и другачији. Ако неко и помисли да је то претенциозно, онда то може да захвали само уметницима и публици који су га кроз редовне евалуације тако развијали. Ако смо ми веровали њима, ви можете чињеницама или новом доласку на њега.“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Четири дана отварања Калеидоскопа културе представиће Гинисовог рекордера и једног од најпопуларнијих пијаниста света, Петера Бенцеа уз Војвођански симфонијски оркестар на Корзу, 7. септембра и премијеру мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ у Дистрикту 8. септембра, уз још два извођења 9. и 10. септембра, који кроз пет врста уметности, спаја више од 300 уметника, правећи осврт на сто година Дистрикта, трагом најзначајнијих уметничких и друштвено важних догађаја 20. и 21. века.

„Ја сам овде испред Гимназије „Лаза Костић” као наставница сценских уметности. Ми ученике учимо како да пишу пројекте јер је нас Европска престоница културе научила како то да радимо па сада ми то њих учимо. Поред тога,  ја стално говорим ако је Стеријино позорје затварање позоришне сезоне онда је некако, по мом мишљењу, Калеидоскоп културе нешто што почиње да буде отварање уметничке сезоне. Нама је то јако важно.“, рекла је редитељка представе „Некрштени дани“, рекла је редитељка представе „Некрштени дани“, Соња Лештар.

Добитник Гремија и један од најпопуларнијих џез музичара, Џејсон Мајлс, светски виртуоз Стефан Миленковић, најзначајнија домаћа и регионална имена књижевности Матија Бећковић, Мухарем Баздуљ, Милица Вучковић, Јасминка Петровић, овогодишња добитница НИН-ове награде, Даница Вукићевић, затим добитник Прицкерове награде, Нобеловог пандана у архитектури, Алехандро Аравена, реномирани дизајнери Горан Еди Тадић и Славимир Стојановић Футро, један од најзначајнијих младих сликара, Александар Бајуновић, само су неки од имена који ће ове године бити део Калеидоскопа културе.

Уз најзначајнија имена, публика ће имати прилике да види до сада невиђене уметничке поставке, као што је прва мултимедијална изложба о индустријском наслеђу под називом „Дух места“, затим изложба која ће по први пут, на једном месту, и у том обиму, представити дела великана српске уметности међу којима су – Петар Лубарда, Милена Павловић Барили, Сава Шумановић, Милан Коњевић, Оља Ивањицки, Владимир Величковић, Марина Абрамовић и други, изложба наивног сликарства светског реномеа, несвакидашње уметничке инсталације и друго.

„Калеидоскоп културе је нешто што је на најлепши могући начин неизбежно за било кога ко живи у Новом Саду. Просто улазите у ту једну купку културе и без обзира на то да ли некад немате интерес према сваком садржају, или чак некад немате времена, неизбежно је да дођете у контакт са том атмосфером коју у ствари Калеидоскоп културе ствара. Може се рећи да је то један светски фестивал.“ рекао је виолиниста, Стефан Миленковић.

Калеидоскоп културе је најпрепознатљивији и најпосећенији догађај Европске престонице културе, са највишим оценама публике, који би више од 90 одсто посетилаца поново посетило, а квалитет програма наводи се као главни разлог посете, како показују независна истраживања са Универзитета у Новом Саду.

„Настао у оквиру припрема за годину титуле Европске престонице културе и настављајући да постоји као легат и након 2022. године, овај пројекат полако прераста у традиционално окупљање грађана, уметника, установа и институција око садржаја које заједнички креирају и који на крају доприносе не само богаћењу културне матрице нашег града него и оплемењивању живота заједнице. Град Нови Сад наставља да отвара нове просторе за културу, јача инфраструктуру у области културе и доприноси децентрализацији, па смо тако до сада отворили девет Културних станица, а данас могу да најавим да ће Мрежа културних станица бити проширена на две нове адресе – у Степановићеву, где се КС свечано отвара 12. септембра  концертом Стефана Миленковића и МКЦ „Петефи Шандор“, на Телепу.“, рекао је члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

извор: ЕПК

насловна фотографија: М. Пудић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *