Studenti sa Kosova i Metohije na Tesla Global forumu u Novom Sadu

I ove godine, povodom 165.godina od rođenja Nikole Tesle, ovog vikenda u Novom Sadu, održan je 9.  po redu Global Tesla Forum u saradnji sa udruženjem Glas Metohije. Na forumu je učestvovalo trideset i pet najboljih studenata iz regiona,iz Srbije, Kosova i Metohije i Severne Makedonije.

 

Prvog dana,učesnici su imali priliku da obiđu Radio televiziju Vojvodine u kojoj je bilo zvanično otvaranje Foruma i predaanje dr Valentine Čizmar. Tom prilikom predstavljena je najnovija tehnologija i metode koje koristi nova zgrada Radio-televizije Vojvodine u pripremi svog programa.

Nakon svečanog otvaranja, učesnici su prisustvovali manifestaciji dodele priznanja „ Bela Golubica“. Drugog dana foruma održana su predavanja u Arhivu Vojvodine.

 

Studenti su obišli Muzej Vojvodine, gde su od profesora slušali o životu i značaju dela Nikole Tesle. Zadnjeg dana Foruma studenti su obišli Manastir Šišatovac na Fruškoj Gori, Carsku Palatu u Sremskoj Mitrovici, park prirode Zasavica i Hram Svetog Save u Beogradu. Ovaj forum kao i svi dosadašnji je najboljim studentima iz različitih disciplina proširio vidike, stvorio još jasniju sliku šta je sve Nikola Tesla ostavio iza sebe i da njegovim primerom treba da pristupaju svojim disciplinama. Nikola Tesla je još jednom napravio sponu među svima nama i kroz nauku, kulturu, umetnost, tehnologiju i veru. Na  studentima je da se vode njegovom izjavom da je veliki čovek onaj koji prikuplja znanje,kao što pčela prikuplja med i koristi ga da pomogne drugim ljudima da izađu iz teškoća koji ih pritiskaju: gladi,neznanja, bolesti…

Organizatori putovanja se posebno zahvaljuju opštini Gračanica koja je obezbedila prevoz studentima.

Stojan Predović

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *