Студенти са Косова и Метохије на Тесла Глобал форуму у Новом Саду

И ове године, поводом 165.година од рођења Николе Тесле, овог викенда у Новом Саду, одржан је 9.  по реду Глобал Тесла Форум у сарадњи са удружењем Глас Метохије. На форуму је учествовало тридесет и пет најбољих студената из региона,из Србије, Косова и Метохије и Северне Македоније.

 

Првог дана,учесници су имали прилику да обиђу Радио телевизију Војводине у којој је било званично отварање Форума и предаање др Валентине Чизмар. Том приликом представљена је најновија технологија и методе које користи нова зграда Радио-телевизије Војводине у припреми свог програма.

Након свечаног отварања, учесници су присуствовали манифестацији доделе признања „ Бела Голубица“. Другог дана форума одржана су предавања у Архиву Војводине.

 

Студенти су обишли Музеј Војводине, где су од професора слушали о животу и значају дела Николе Тесле. Задњег дана Форума студенти су обишли Манастир Шишатовац на Фрушкој Гори, Царску Палату у Сремској Митровици, парк природе Засавица и Храм Светог Саве у Београду. Овај форум као и сви досадашњи је најбољим студентима из различитих дисциплина проширио видике, створио још јаснију слику шта је све Никола Тесла оставио иза себе и да његовим примером треба да приступају својим дисциплинама. Никола Тесла је још једном направио спону међу свима нама и кроз науку, културу, уметност, технологију и веру. На  студентима је да се воде његовом изјавом да је велики човек онај који прикупља знање,као што пчела прикупља мед и користи га да помогне другим људима да изађу из тешкоћа који их притискају: глади,незнања, болести…

Организатори путовања се посебно захваљују општини Грачаница која је обезбедила превоз студентима.

Стојан Предовић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *