НАЈВЕЋИ ФЕСТИВАЛ СВЕТЛА У СРБИЈИ ОД 9. ДО 25. ФЕБРУАРА

Традиционални дочек Кинеске Нове године уз Кинески фестивал светла

 Кинески фестивал светла ће, традиционално по 6. пут обасјати Лимански парк у Новом Саду и званично обележити прославу Кинеске Нове године у Србији, на иницијативу нашег уметника Слободана Тркуље, који већ годинама ради на културној размени Кине и Србије. Од 2019. године, када је Тркуља иницирао званичну прославу Кинеске Нове године у Србији, уз подршку Владе Републике Србије и Кинеске амбасаде у Београду, до сада је кроз Кинески фестивал светла у Новом Саду и Београду прошло више од 2 милиона посетилаца! Реализовано је преко хиљаду репортажа у српским и кинеским медијима и забележено десетине милиона реакција на друштвеним мрежама и интернету.

КФС 2022 Слободан Тркуља, фото: Ђорђе Томић
КФС 2022 Слободан Тркуља, фото: Ђорђе Томић

Кинески фестивал светла ће ове године представити своје највеће издање до сада уз најбројније и најинтересантније светлосне инсталације које ће бити постављене од 9. до 25. фебруара. *Улаз и осмех је бесплатан за све посетиоце.*

Светлосни спектакл који сваке године увесељава све генерације креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Зигонга из Кине. И ове године на фестивалу ће засијати различите инсталације које представљају дух традиције и симболике древне Кине као што су животињско царство, змајеви, магични јелени, чудновате рибе, афричке животиње и сл. На КФС дочекујемо годину Змаја, уз иницијатора фестивала, Слободана Тркуљу кога у Кини зову “Феј Лонг” односно “летећи змај”, што се тамо сматра највећим одразом уважавања јер је змај древни симбол Кине.

фото: Горан Срданов
фото: Горан Срданов
фото: Горан Срданов
фото: Горан Срданов
фото: Милорад Станковић
фото: Милорад Станковић
фото: Милорад Станковић
фото: Милорад Станковић

Лампиони који ће красити Лимански парк све до 25. фебруара ће бити укључени сваког дана од 17 часова.

Након сад већ историјског наступа на новогодишњем програму у Кини, где је Слободан Тркуља извео песму “Тамо далеко” у пратњи светске пијанистичке звезде Ланг Ланг-а, који је прегледан невероватних 16 милијарди пута, и концерата у монументалним дворанама и древним кинеским здањима, Тркуља и Балканополис утемељили су свој статус креативних амбасадора Србије у Кини. У циљу јачања културне размене Србије и Кине, са фокусом на сценској уметности, Тркуља је у име Балканополис Центра за Модерну Традицију потписао и меморандум о сарадњи са кинеским Међународним Центром за Културну размену провинције Шанси и фестивалом “Пут Свиле”, који је на тај начин постао и сестрински фестивал Кинеског фестивала светла у Србији.

„Посебно сам узбуђен што ћемо ове године у Новом Саду поставити до сада највећи фестивал светла у Србији. Осмеси које ове чаробне инсталације маме како најмлађима, тако и одраслима су показатељ да организујемо дивну ствар и да ову традицију треба наставити. Уз подршку Града Новог Сада и амбасаде Народне Републике Кине у Србији успели смо и ове године да унесемо мало светлости и радости у свакодневницу“, изјавио је уметник и оснивач фестивала Слободан Тркуља.

насловна: Милорад Станковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *