Одржан седми Међународни књижевни фестивал „Инђија Про поет“

Међународни књижевни фестивал „Инђија Про Поет 2023“, седми по реду, одржан је од 1. до 5. јуна.

Добитник Главне награде фестивала Гран при „Про Поет“ ове године је српски песник и новинар Живојин Ракочевић, председник Удружења новинара Србије и директор Културног центра Грачаница, а награда му је уручена на свечаности отварања песничког фестивала  на летњој сцени Куће Војновића у Инђији.

Лауреат Живојин Ракочевић

„Инђија Про Поет 2023“ у свом седмом издању угостио је 58 књижевника, књижевних преводилаца и кантаутора из 20 држава, а уз традиционалне фестивалске програме у Народној библиотеци „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији – Књижевни меридијани, Књижевни матине, Промоције нових књига и Књижевни митинг,   учесници фестивала су, сад већ традиционално, одржали часове поезије у девет основних школа инђијске општине.

Учесници Фестивала на књижевној вечери
Предавање књижевника у инђијској школи
Уметник Ведран Иворек из Хрватске

Специјалне повеље фестивала „Инђија Про Поет 2023“ уручене су писцима Јахандир Алам Рустему из Бангладеша, Ђеке Маринају из Сједињених Америчких Држава, Софији Јечини из Русије, Неди Гаврић из Републике Српске и Наташи Соколов из Словеније.

Писац Илија Шаула из Пенсилваније

Учесници Фестивала, међу којима су били српски писци из дијаспоре и страни књижевни делатници са три континента, били су у прилици да за пет дана посете бројне институције и знаменитости широм Војводине,  да упознају српску престоницу, али и да се друже и размене  искуства.

Организатори  фестивала „Инђија Про Поет 2023“ су Удружење „Мој Срем“, Културни центар Инђија и Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, а покровитељ је Општина Инђија. Директор фестивала је писац Миодраг Јакшић.

 

Тескт и фото: Војвођански новинар, Инђија Про поет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *