Нумера“Bella ciao“ у извођењу оркестра СНП  из Новог Сада све популарнија на интернету

НОВИ САД – Српско народно позориште наредних месеци наставиће да прави програм „од куће“. Као први задатак, заједно са италијанским диригентом који је предводио оркестар, директором опере и Константином Благојевићем који је направио аранжман, снимљена је верзија песме Bella ciao, као знак подршке људима широм света. …

Овај видео је обишао цео свет и постаје све популарнији на интернету.

Отказивања концерата широм света, посебно у Европи, као последица ширења вируса корона, велики су удар и на музичаре. Забрана масовних окупљања, која је и код нас затворила позоришта и концертне сале, оставиће за собом хиљаде уметника широм света на ивици егзистенције.

„Људи масовно остају без послова. Не само уметници и музичари. Још горе, остају без живота, а свесни смо да је то сада најбитније. Ипак, иако је свет сада сада на паузи, мислимо да и даље треба да радимо оно што умемо. Зато је Константин Благојевић урадио аранжман, италијански маестро Андреа Солинас, је пристао да диригује, а наш оркестар је одсвирао нумеру показујући да су заједно, и када су код куће, како бисмо на наш начин рекли хвала свима који нам помажу, али и показали да смо уз своју публику, уз грађане али и уз друге државе које се суочавају са ужасним губицима у овом моменту,“ каже директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Ово је први у низу сличних видеа Српског народног позоришта, најављују из те куће.

„То је наш начин да покажемо како, из дома, ми доприносимо општем осећају солидарности код људи, да постојимо, да радимо иако смо спречени да будемо у нашој матичној кући“, објашњава виолиниста, Бојан Глушица.

„То што смо спутани да свирамо у оркестру не значи да не желимо да радимо то што највише волимо. Да затвореност учинимо мало шаренијим. Музика даје психичку снагу да се превазиђу тешке ситуације. Са музиком је лакше и лепше,“ прича обоисткиња Вероника Антуновић.

„Припремамо садржај којим можемо да скренемо мисли себи и другима на нешто позитивно, како бисмо свима олакшали ситуацију као ова где смо са свих страна ’бомбардовани’ негативним садржајем и страхом,“ додаје виолинисткиња Марта Драгаш.

„Недостајало нам је да свирамо заједно, на који год начин успемо то да реализујемо,“ прича виолинисткиња, Нина Бирач.

Из Опере ове куће поручују и да верују да је живот најбитнији у овом тренутку, али су и једнако дубоког уверења да ћемо сви се вратити музици и када ово прође.

„У мојој земљи сада је популарна једна реченица – останимо заједно, али одвојени. То је све што сада треба да иде даље,“ закључује маестро, Андреа Солинас.

Српско народно позориште било је и остаће дом свим музичарима и певачима у земљи и свету и надамо се да ћемо ускоро поново сви стати на даске сцене Јован Ђорђевић, закључује се у саопштењу Опере Српског народног позоришта.

Добар глас дефинитивно се далеко чује, па тако и  у случају новосадских музичара из СНП-а, чију је изведбу италијанске песме „Bella ciao“, осим бројним медија пренела и немачка државна телевизија 2ДФ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=fUo-k2GNmTc&feature=emb_logo

 

извор: СНП, РТВ

фото: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *