ПОЧИЊУ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ-НОМУС

Сутра почиње Номус у организацији Музичке омладине Новог Сада. На отварању најзначајнијег међународног фестивала уметничке музике у нашој земљи – Новосадске музичке свечаности, српска премијера концертног извођења опере САРДАНАПАЛ Франца Листа!

Захваљујући Номусу и сарадњи између Српског народног позоришта и Музичке омладине Новог Сада, наша публика ће имати прилике да чује занимљиво музичко откриће, а у извођењу врхунских солиста светске сцене и ансамбала наше угледне оперске куће.

Уторак, 9. април, Српско народно позориште, Сцена „Јован Ђорђевић“, 20,00
Учествују:
Женски хор и оркестар СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА
Диригент: Gianluca MARCIANÒ (Италија)
Солисти:
Anush HOVHANNISYAN, сопран (Јерменија)
Hector Lopez MENDÓZA, тенор (Мексико)
Vazgen GAZARYAN, бас (Немачка)

О овој опери светски медији пишу:
„Апсолутно фасцинирајуће…Узвишено откриће. Која штета што Лист није наставио овим путем!”
(Die Welt)
“Сарданаполо је врло интересантно, новооткривено остварење”. (Neue Musikzeitung)
„Бриљантан музички подвиг”! (Frankfurte Allgemeine Zeitung)
”У Сарданапалу можемо препознати неке врсту изгубљене карике у музичкој историји, прелазак из белканта ка драматичнијем стилу. Овде нема трага несензибилним ариозима; све је чисто, снажно и искрено“. (Thuringer Allgneine Zeitung)
***
Продаја улазница на благајни Српског народног позоришта (Позоришни трг 1, тел. 021/520-091), радним данима од 10 и суботом од 14 часова, па до почетка последње представе.
Цене улазница: 1.200, 1.000 и 800,00 динара.
***
Мање је познато да се Лист опробао као аутор музичко-сценских остварења. Године 1849. је почео да пише италијанску оперу, радећи на њој с прекидима близу седам година. Музика Сарданапала, писана према истоименој драми Лорда Бајрона из 1821, била је тако завијена велом ћутања скоро 170 година, све док је група студенета с Универзитета у Кембриџу, предвођена професором Дејвидом Трипитом није дешифровала. Рукопис ове једине Листове зреле опере, светлост дана је угледао марта 2017. године. Истраживање покренуто у Кембриџу привукло је потом и младе оперске уметнике из лондонске Краљевске опере и амбициозне и угледне диригенте Кирила Карабица (Karabits) и Ђанлуку Марћана( Gianluca MARCIANÒ) и управо су они били креатори светских премијера у местима у којима је дело стварано: у Вајмару, 18. августа 2018 . у коме је компоновано, и италијанском граду Леричију на Фестивалу „Suoni dal Golfo”, 27. августа исте године. На Номусу ће ова опера зазвучати трећи пут!
***
Номус 2019. трајаће све до 18. априла, а током десет априлских дана, Новосађане очекује десет концерата, које ће приређивати угледни солисти и ансамбли из Србије, Литваније, Естоније, Летоније, Русије, Мађарске, Пољске, Израела, Велике Британије, Немачке, Аустрије, Италије, САД-а и Аустралије.
Вредност традиције, нове тенденције и значајне премијере, неке су од упечатљивих одредница овогодишњег издања Новосадских музичких свечаности које се одржавају у организацији Музичке омладине Новог Сада, а под покровитељством Града Новог Сада. Више о програмима можете погледати на сајту: www.muzickaomladina.org

извор: Музичка омладина Новог Сада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *