58. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕХРАХРАНЕ АГРА У ГОРЊОЈ РАДГОНИ (СЛОВЕНИЈА)

 

Корона затворила капије

Због епидемије Ковид 19 ове године неће бити одржан традиционални 58. Међународни сајам пољоропивреде и прехране у Горњој Радгони у Словенији. По одлуци руководства сајма део овогодишње приредбе АГРА ипак ће бити уживо одржан од 25. до 37. септембра ове 2020. године. Биће одржано и стално интернетско приказивање од 7. септембра 2020. до 7. марта 2021. године. На тај начин ће бити одржана и задржана мисија и визија ове приредбе. Већ је заказан и Сајам за наредну годину који ће почети 21. августа 2021. године.
Да подсетимо само да Сајам има дугу традицију и да је то највећа сајамска приредба ове врсте у овом делу Европе. Традиционално увек се одржавао крајем августа. Последњих година на њему је највиша достигнућа у производњи хране у свету приказивало 1.800 излгача из 60 земаља. Сајам је у последњој деценији просечно годишње разгледало и око 132.000 посетилаца.
Јанез Ерјавец, председник управе Помурског сајма о (не) одржавању овогодишњег 58. Међународног пољопривредног сајма, између осталог истиче, да и поред тога што нема традицоналне приредбе и сусрета са посетиоцима, пронађен је начин да се остане у контакту с привредницима и пријатељима сајма. Тако је и ове године пронађен рецепт за опстанак и успешан развој, путем сталног интернет приказа Сајма.
,,Највише жалимо због отказивања сајма АГРА који у својој мисији води бригу не само о пољопривреди и руралним подручјима, већ и најављује развојне правце словенске пољопривреде и господарства за будуће раздобље. Наравно прикахзује и највиша достигнућа ове обалсти у свету. На Помурском сајму тражили смо и приказали решења како барем деломично заменити традиционалне сајамске манифестације, те смо закључили да је то могуће једино уз организовање модела „МРЕЖНА – ОНЛИНЕ АГРА“. ОНЛИНЕ АГРА ће својим највернијим излагачима и посетиоцима пружити преглед свих новости као и нове трендове у подручју пољопривреде и прехране. Део овогодишњег сајма АГРА ипак ће бити у живо и то у времену од 25. до 27. септембра 2020. године, када организујемо Фестивалска сајамска догађања’’, каже Ерјавец.
У тим данима на сајму у Горњој Радгони отворићемо пољопривредне вртове, тржницу прехрамбених производа сељачких домаћинстава, авантуристичку причу, а увече ће прорадити биоскпо који ће приказивати аграрне теме. На дан 25. септембра 2020. Године, аустријска Штајерска организује свој дан са свим традиционалним садржајима. Уз велико поштовање свих учесника и партнера Помурског сајма и уз посебну пажњу за очување здравља, желимо свима да и поред тешких времена, заједно задржимо оптимизам и визију развоја за будућност, каже Миран Мате, директор односа с јавношћу Помурског сајма. Дакле, сајам ће се ипак одржати, али путем интернета. И путем интернет (онлајн) одржавања сајма, додељиваће се и признања за квалитет које је већ доделила АГРА 2020. Радујемо се новим облицима дружења, иако ће се то углавном одвијати на мрежи интернета. Уверени смо да ће то довести до чврстог стиска руке 21. августа 2021. године, када ћемо поново успоставити још више истинских пословних и пријатељских веза на том правом, 59. Међународном пољопривредном и прехрамбеном сајму АГРА у Горњој Радгони.

Б. Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *