На конференцији Технолошког факултета готово 300 истраживача из целог света

Међународна научна конференција о напредној производњи и преради „ICAPP 2022 – 2nd International Conference on Advanced Production and Processing“ почела је у Ректорату Универзитета у Новом Саду и трајаће до суботе. Окупила је 260 научника из 16 земаља Европе и света, који ће у наредна три дана представити најновија истраживања у области прехрамбене технологије, безбедности хране, фармације, одрживог развоја и осталих важних тема које се тичу технолошког развоја. 

Деканка Технолошког факултета, проф.др Биљана Пајин истиче за Војвођански новинар да је велики научни скуп организован под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а да у свом раду, који обухвата бројне међународне истраживачке пројекте,  имају подршку и Града Новог Сада, као и Покрајиинског секретаријата за науку и технолошки развој.  Циљ је, каже, да наши истраживачи размене искуства и сазнања, али и да остваре сарадњу са колегама из целог света, а број окупљених у Ректорату говори о томе колико је Технолошки факултет цењен у свету.

Члан градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић истиче да тако велики скуп технолога у Новом Саду показује да се наш град позиционира високо на светској мапи знања. Како каже, слоган конференције „Наука изван граница“ показује да су управо научници ти који могу да избришу непотребне границе које неко прави између нас.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Маријана Дукић Мијатовић напомиње да то министарство препознаје и подржава значај оваквих научних скупова, што  показује и податак да годишње финансира или суфинансира у просеку 200 научних конференција у разним областима.

Обраћање деканке Технолошког факултета, проф. др Биљане Пајин
Државна секретарка Маријана Дукић Мијатовић и члан Градског већа Здравко Јелушић – десно

Извор: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *