Ђерлек: Морамо наставити са убрзаном вакцинацијом

Имамо тренутно 967.000 ревакцинисаних грађана, а данас је у плану ревакцинација још 42.000, што значи да се до 14 часова очекује да пређемо милион ревакцинисаних, рекао је за РТС државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и упозорио да би имали преко 100 изгубљених живота на дневном нивоу да такав резултат није постигнут.

Ђерлек је изнео податке и да је до сада дато 1.412.000 првих доза, односно 2.380.000 доза укупно са ревакцинисанима.

„Морамо наставити са убрзаном вакцинацијом, у априлу ћемо имати још два милиона доза, а до краја априла надамо се другом милиону ревакцинисаних“, рекао је Ђерлек.

Оценио је да је срећа што добијамо довољно вакцина, а нада се да до краја маја можемо доћи до два и по милиона ревакцинисаних, што би значило, како је рекао, да можемо да мирније да дочекамо лето.

На питање да ли здравствени систем може да издржи, одговорио је да се нада да може.

„Британски сој корона вируса је толико бруталан да нам задаје озбиљне проблеме, морамо да проширимо болничке капацитете, у Батајници већ је заузето око 910 болничких кревета, то су пацијенти са тешком клиничком сликом“, рекао је Ђерлек и додао да су здравствени радници уморни али и да дају последњи атом снаге на свом послу.

„Гледајући бројке, 41 лице је јуче изгубило живот, пуне су болнице – о попуштању мера одлучиће Кризни штаб, али по мом личном мишљењу нема простора за попуштање мера“, поручио је Ђерлек.

извор: ФоНет, РТВ
фото: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *