Филмови које не смете пропустити на 30. Фестивалу европског филма Палић

Јубиларно 30. издање Фестивала европског филма Палић одржаће се од 15. до 21. јула 2023. године. У званичном програму фестивала на Летњој позорници, у биоскопу Абазија на Палићу, као и биоскопима Еуроцинема и Александар Лифка у Суботици, биће приказано више од 100 филмова у 11 селекција и програма. За вас издвајамо филмове које не смете пропустити а који су настали у Србији, или у копродукцији Србије и других земаља.

 

 

ПРЕЕКСПОНИРАНО

 

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СРБИЈА 2022.

Селекција: Главни такмичарски

Режија: Елеонора Венинова

Сценарио: Елеонора Венинова

Жанр: драма

Улоге: Камка Тоциновска, Сара Климоса, Благој Веселинов, Марјан Наумов

Продуцент: Гоце Кралевски, Мирјана Томић

 

Фотограф Ана и њен супруг Филип налазе се у свом летњиковцу када им мир наруши долазак Маје, ћерке њихових дугогодишњих пријатеља, коју дуго нису видели. Једне ноћи, када се Маја врати у кућу прекривена крвљу, Ана и Маја деле необичан тренутак интимности. Мајина тајна заљубљеност у Ану открива све неизречене ствари које су Ана и Филип годинама крили једно од другог.

 

ПУТЕВИ ХЕРОЈА

СРБИЈА 2023.

Селекција: Еко Док

Режија: Ана Константиновић

Сценарио: Тамара Барачков

Жанр: документарац

Продуцент: Ана Константиновић

 

Јунаци документарног филма Путеви хероја припадају различитим срединама, професијама и генерацијама, а повезује их посвећеност и истрајност да у својим заједницама, једноставним корацима, користећи сопствене вештине, допринесу очувању животне средине. Они показују да промена не долази искључиво кроз велика одрицања, већ да постоје многобројни начини да одрживост постане део свакодневног живота. Овај омнибус обједињује приче и подвиге дванаест људи из шест европских земаља, показујући да лични поступци, ма колико се некад чинили мали и невидљиви, могу да произведу значајан ефекат.

 

МАЛИ И ВЕЛИКИ

СРБИЈА 2022.

Селекција: Еко Док

Режија: Желимир Гвардиол

Сценарио: Желимир Гвардиол

Жанр: документарац

Продукција: ПРАДОК

 

Двадесет и три године после бомбардовања Србије 1999. године осиромашеним уранијумом и уништавања хемијских постројења од стране НАТО пакта, екипа документарног филма путује у трагању за преживелима након извршеног екооцида: трајно загађени вода, ваздух и земља и даље трују.

 

МАВЕНА

СРБИЈА, ЦРНА ГОРА 2023.

Селекција: Нови европски документарни филм

Режија: Андрија Лекић

Сценарио: Андрија Лекић

Жанр: документарац

Продуцент: Андрија Лекић, Милан Милосављевић

 

Године 2011, након волонтирања у подручјима погођеним цунамијем у Јапану, живота са емигрантима у зимским ноћима Париза и времена проведеног на албанским Проклетијама, протагониста се враћа у место одрастања да би боравио поред оца који је у терминалној фази болести. Четири приче снимљене у периоду од осам година; крвна освета и њене последице; феномен вирџине; љубав сестре и брата који има трајно остећење мозга и последњи дани оца. Кроз четири приче протагониста промишља вечна питања о стварности, истини, трагању за домом, сећању и љубави.

извор: КомуникАрт 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *