U SRBOBRANU ODRŽANA TRIBINA UDRUŽENJA „HRABRI BORCI 1990 – 1999“

U organizaciji udruženja ratnih veterana „Hrabri borci 1990 – 1999“ u velikoj sali Skupštine u Srbobranu u subotu je održana tribina na kojoj su učestvovali novinar Petar Kočić, kao član Štaba „Besmrtnog puka Srbije“ ispred Centra za izučavanje i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope „Memorijal“, reditelj Dragosav Bokan i pukovnik u penziji i član Upravnog odbora SUBNOR-a Zoltan Dani.

Petar Kočić je govorio o svojim iskustvima ratnog izveštača sa područja Slavonije, Baranje i zapadnog Srema tokom 1991. godine kao vremenu agresije NATO pakta 1999. godine.

 

Dragoslav Bokan je rekao da je neverovatno da danas javno više niko ne pominje Srpsku krajinu, koja je prostor od 17.000 kvadratnih kilometara na kome srpski narod ima svoja duhovna, kulturna i istorijska uporišta još iz vremena Svetog Save.

– To je prostor u kome su srpski husari na konjima ispisivali istoriju Evrope plaćajući svojom krvlju mogućnost da  žive slobodno pod Habzurzima, ali bez ikakvih obaveza koje su imali svi oni koji nisu učestvovali u ratovima i koji su bili seljaci pod vlašću Ugarskog sabora ili takozvanog Hrvatskog sabora – istako je Bokan. – Mi smo imali svoju slobodu, mi smo imali svoju autonomoju, mi smo imali svoja prava, mi smo imali svoje junake. Deo tih junaka je otišao u Rusiju i tamo je formirao dve  svoje male države srpske, baš na mestu gde su danas Donjeck i Lugansk gde su sada u očima celog sveta tačke otpora pred ukrajinskim neonacizmom. I ta i takva Krajina, koja je vekovima postojala i koja nam je dala tolike heroje, intelektualce, značajne ljude, stradalnike, mučenike i svetitelje – više ne postoji u našim pričama. Mi koji branimo Kosovo i Metohiju, koji se sećamo našeg zaveta, mi koji smo spremni da branimo i odbranimo Republiku Srpsku od svih napada i sve Srbe u Crnoj Gori, mi koji se čak bavimo i stanjem Srba u Makedoniji, kao da smo zaboravili da smo do skora bili suvlasnici, ako ništa drugo, onoga što se danas zove Republikom Hrvatskom. Kao da je to zaboravljeno, kao da smo se toga odrekli, kao da to više nemamo u vidu  –  između ostalog rekao je Dragosav Bokan.

Pukovnik Zoltan Dani na tribini je ispričao kako je njegova jedinica u proleće 1999. godine oborila američki „nevidljivi“  avion F 117 A. Prema njegovim rečima, u tom podvigu presudna je bila hrabrost, obučenest i uigranost posada protivvazduhoplovnih oruđa i oružja.

Izvor: Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *