U Rostovu održana međunarodna telekonferencija posvećena godišnjici agresije NATO na Jugoslaviju

Rostovska oblast, 26.03.2022. DON24.RU.

Stručnjaci, novinari i javne ličnosti iz Rusije , Srbije, republika Donbasa i Sirije učestvovali su 24. marta na međunarodnoj telekonferenciji posvećenoj godišnjici početka agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Telekonferencija je održana na inicijativu centrale Rostovskog regionalnog patriotskog javnog pokreta „Putevi slave – naša istorija“ i uz podršku Rostovskog regionalnog ogranka Saveza novinara Rusije. Inicijativi sa pridužilo i Društvo novinara Vojvodine.

„Bombardovanje Jugoslavije od strane NATO trupa počelo je 24. marta 1999. bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Vojna operacija je, prema različitim procenama, odnela živote od 3.500 do 4.000 ljudi, materijalna šteta iznosila je oko milijardu dolara, a kasnije je dovela do prestanka postojanja Jugoslavije kao države.Saveznički vazdušni napadi nastavljeni su 78 dana ne samo na vojnu, već i na civilnu infrastrukturu. Operacija se odvijala bez sankcija Saveta bezbednosti UN, što je predstavljalo grubo kršenje međunarodnog prava i de fakto akt agresije na suverenu zemlju“, otvarajući telekonferenciju rekla je Asja Kompanijec, šef javnog pokreta „Putevi slave – naša istorija“.

Učesnici međunarodne telekonferencije bili su naučnici i stručnjaci, predstavnici državnih organa, novinari, kao i javne ličnosti i studenti kako iz Rusije i Srbije, tako i iz republika Donbasa. Govorili su o događajima iz rata u Jugoslaviji koje je izvršio NATO, o brutalnosti neprijateljstava i licemerju međunarodne zajednice, a povukli su i paralele sa događajima koji su se odigrali tokom osam godina u Ukrajini.

„Masakr u Jugoslaviji bio je demonstracija snage i popustljivosti NATO-a u odnosu na balkansku državu, koja nije predstavljala nikakvu opasnost ni za jednog od njenih suseda. Bio je to težak udarac osnovnim principima međunarodnih odnosa. Naneta je ozbiljna šteta poverenju između država <…> Nažalost, iz događaja od pre 23 godine još nisu izvučene prave pouke. Praksa primene dvostrukih standarda, jednostrane i selektivne primene međunarodnog prava se nastavlja“, rekla je Ekaterina Ivanova, drugi sekretar kancelarije ruskog ministarstva spoljnih poslova u Rostovu, upoređujući ponašanje zapadnih zemalja nekada i sada.

Učesnici su se saglasili o značaju održavanja prijateljskih odnosa i jedinstva između naroda Rusije i Srbije, posebno sada, u vreme neviđenog porasta rusofobije u zapadnim zemljama i stalnog pritiska sankcija. Rečeno je i da je moguće odupreti se pripremljenom i planiranom napadu na ruski svet samo udruživanjem snaga i povećanjem saradnje dveju država.

„Jugoslavija je bila jedna od najvećih evropskih država, oduvek je važila za zajednički dom za Hrvate, Srbe i Muslimane, ali je devedesetih godina prošlog veka upala u najakutniji etnički sukob. Gotovo četiri godine trajao je građanski rat u njegovoj najnehumanijoj i najkrvavijoj verziji. Nemamo pravo da zaboravimo ovu tragediju. Jugoslavija je bila jedna od najvećih evropskih država, oduvek je važila za zajednički dom za Hrvate, Srbe i Muslimane, ali je devedesetih godina prošlog veka upala u najakutniji etnički sukob. Gotovo četiri godine trajao je građanski rat u njegovoj najnehumanijoj i najkrvavijoj verziji. Nemamo pravo da zaboravimo ovu tragediju“, naglasila je Asja Kompanijec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *