У Ростову одржана међународна телеконференција посвећена годишњици агресије НАТО на Југославију

Ростовска област, 26.03.2022. ДОН24.РУ.

Стручњаци, новинари и јавне личности из Русије , Србије, република Донбаса и Сирије учествовали су 24. марта на међународној телеконференцији посвећеној годишњици почетка агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

Телеконференција је одржана на иницијативу централе Ростовског регионалног патриотског јавног покрета „Путеви славе – наша историја“ и уз подршку Ростовског регионалног огранка Савеза новинара Русије. Иницијативи са придужило и Друштво новинара Војводине.

„Бомбардовање Југославије од стране НАТО трупа почело је 24. марта 1999. без одобрења Савета безбедности УН. Војна операција је, према различитим проценама, однела животе од 3.500 до 4.000 људи, материјална штета износила је око милијарду долара, а касније је довела до престанка постојања Југославије као државе.Савезнички ваздушни напади настављени су 78 дана не само на војну, већ и на цивилну инфраструктуру. Операција се одвијала без санкција Савета безбедности УН, што је представљало грубо кршење међународног права и де факто акт агресије на суверену земљу“, отварајући телеконференцију рекла је Асја Компанијец, шеф јавног покрета „Путеви славе – наша историја“.

Учесници међународне телеконференције били су научници и стручњаци, представници државних органа, новинари, као и јавне личности и студенти како из Русије и Србије, тако и из република Донбаса. Говорили су о догађајима из рата у Југославији које је извршио НАТО, о бруталности непријатељстава и лицемерју међународне заједнице, а повукли су и паралеле са догађајима који су се одиграли током осам година у Украјини.

„Масакр у Југославији био је демонстрација снаге и попустљивости НАТО-а у односу на балканску државу, која није представљала никакву опасност ни за једног од њених суседа. Био је то тежак ударац основним принципима међународних односа. Нанета је озбиљна штета поверењу између држава <…> Нажалост, из догађаја од пре 23 године још нису извучене праве поуке. Пракса примене двоструких стандарда, једностране и селективне примене међународног права се наставља“, рекла је Екатерина Иванова, други секретар канцеларије руског министарства спољних послова у Ростову, упоређујући понашање западних земаља некада и сада.

Учесници су се сагласили о значају одржавања пријатељских односа и јединства између народа Русије и Србије, посебно сада, у време невиђеног пораста русофобије у западним земљама и сталног притиска санкција. Речено је и да је могуће одупрети се припремљеном и планираном нападу на руски свет само удруживањем снага и повећањем сарадње двеју држава.

„Југославија је била једна од највећих европских држава, одувек је важила за заједнички дом за Хрвате, Србе и Муслимане, али је деведесетих година прошлог века упала у најакутнији етнички сукоб. Готово четири године трајао је грађански рат у његовој најнехуманијој и најкрвавијој верзији. Немамо право да заборавимо ову трагедију. Југославија је била једна од највећих европских држава, одувек је важила за заједнички дом за Хрвате, Србе и Муслимане, али је деведесетих година прошлог века упала у најакутнији етнички сукоб. Готово четири године трајао је грађански рат у његовој најнехуманијој и најкрвавијој верзији. Немамо право да заборавимо ову трагедију“, нагласила је Асја Компанијец.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *