U Rostovskoj oblasti 6.500 izbeglica iz Donbasa živi u privremenim centrima – polovina su deca

 Rostovska oblast, 12. marta 2022. DON24.RU.

Oko 6.500 izbeglica iz LNR i DNR trenutno živi u 91 centru za privremeni smeštaj širom Rostovske oblasti. O uslovima života u donskim centrima za privremeni smeštaj izveštava „Južna novinska služba“.

Podsetimo, šefovi Donjecke i Luganske republike najavili su početak evakuacije civilnog stanovništva 18. februara ove godine. Kako se kasnije saznalo, 8. marta je planirana ofanziva Oružanih snaga Ukrajine na ove teritorije. Od tada, prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, rusku granicu je prešlo više od 220 hiljada ljudi, od kojih su skoro 50 hiljada deca. Izbeglicama se pridružuju stanovnici oslobođenih teritorija, koje su se nalazile pod ukrajinskom kontrolom.

U donskim privremenim centrima svi primljeni se testiraju na korona virus i pruža im se pomoć, a po želji se i vakcinišu. Nakon prva dva dana evakuacije, kada je bilo raznoraznih problema sa smeštajem ljudi, proces je krenuo nesmatenao. Sada izbeglice svakodnevno dobijaju hranu, osnovne potrepštine, odeću.

Deca su raspoređena u donske škole i vrtiće, kružoke i sekcije, a odrasli imaju priliku da se zaposle. Isplaćuje  se, prema ukazu predsednika Ruske Federacije, i jednokratna novčana pomoć  od 10 hiljada rubalja. Od početka evakuacije, više od 25.000 ljudi je dobilo novčanu pomoć, iako se ne prijavljuju svi za novac. Vlade regiona nadoknađuju troškove  kompanijama koje su dale objekte u kojima su organizovani privremeni centri za smeštaj izbeglica. 800 rubalja dnevno se izdvaja za organizaciju smeštaja i obroka za jednu osobu, a ostatak troškova finansira se iz dobrovoljnih priloga.

„Istovremeno, tokom proteklih osam godina, zvanične vlasti Ukrajine su svakodnevno davale samo obećanja stanovnicima Donbasa i granatirali naselja. Hiljade mrtvih, invalidnih i osakaćenih sudbina među civilnim stanovništvom. Dakle, od 2014. godine deca Donbasa nisu primala nikakve isplate, nije pružena medicinska pomoć. Sada, iznureni  ratom, stanovnici na teritoriji republika sa radošću dočekuju ruske trupe. Naravno, ukrajinske vlasti su napustile oslobođene teritorije ne ostavivši namirnice ili bilo kakvu pomoć stanovništvu. Sada svaka osoba dobija humanitarnu pomoć koja se prikuplja u regionima Rusije. Pred nama je dug proces oporavka, ali primer Krima i Sevastopolja pokazuje da je transformacija moguća. Tamo se grade  društveni objekti, inženjerska infrastruktura, obnavljaju gradovi i sela, rekonstruišu se  odmarališa,  istorijski spomenici, a  svetski investitori su zainteresovani za ulaganja jer ih smatraju mestom gde je bezbedno započeti posao. Takva budućnost čeka Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku“, ocenjuje autor teksta „Južne novinske službe.

Izvor: Don24

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *