У Ростовској области 6.500 избеглица из Донбаса живи у привременим центрима – половина су деца

 Ростовска област, 12. марта 2022. ДОН24.РУ.

Око 6.500 избеглица из ЛНР и ДНР тренутно живи у 91 центру за привремени смештај широм Ростовске области. О условима живота у донским центрима за привремени смештај извештава „Јужна новинска служба“.

Подсетимо, шефови Доњецке и Луганске републике најавили су почетак евакуације цивилног становништва 18. фебруара ове године. Како се касније сазнало, 8. марта је планирана офанзива Оружаних снага Украјине на ове територије. Од тада, према подацима Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, руску границу је прешло више од 220 хиљада људи, од којих су скоро 50 хиљада деца. Избеглицама се придружују становници ослобођених територија, које су се налазиле под украјинском контролом.

У донским привременим центрима сви примљени се тестирају на корона вирус и пружа им се помоћ, а по жељи се и вакцинишу. Након прва два дана евакуације, када је било разноразних проблема са смештајем људи, процес је кренуо несматенао. Сада избеглице свакодневно добијају храну, основне потрепштине, одећу.

Деца су распоређена у донске школе и вртиће, кружоке и секције, а одрасли имају прилику да се запосле. Исплаћује  се, према указу председника Руске Федерације, и једнократна новчана помоћ  од 10 хиљада рубаља. Од почетка евакуације, више од 25.000 људи је добило новчану помоћ, иако се не пријављују сви за новац. Владе региона надокнађују трошкове  компанијама које су дале објекте у којима су организовани привремени центри за смештај избеглица. 800 рубаља дневно се издваја за организацију смештаја и оброка за једну особу, а остатак трошкова финансира се из добровољних прилога.

„Истовремено, током протеклих осам година, званичне власти Украјине су свакодневно давале само обећања становницима Донбаса и гранатирали насеља. Хиљаде мртвих, инвалидних и осакаћених судбина међу цивилним становништвом. Дакле, од 2014. године деца Донбаса нису примала никакве исплате, није пружена медицинска помоћ. Сада, изнурени  ратом, становници на територији република са радошћу дочекују руске трупе. Наравно, украјинске власти су напустиле ослобођене територије не оставивши намирнице или било какву помоћ становништву. Сада свака особа добија хуманитарну помоћ која се прикупља у регионима Русије. Пред нама је дуг процес опоравка, али пример Крима и Севастопоља показује да је трансформација могућа. Тамо се граде  друштвени објекти, инжењерска инфраструктура, обнављају градови и села, реконструишу се  одмаралиша,  историјски споменици, а  светски инвеститори су заинтересовани за улагања јер их сматрају местом где је безбедно започети посао. Таква будућност чека Доњецку и Луганску Народну Републику“, оцењује аутор текста „Јужне новинске службе.

Извор: Дон24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *