U nedelju pomen žrtvama Novosadske racije

U nedelju, 23. januara u podne, Grad Novi Sad će obeležiti 80 godina od Novosadske racije, stravičnog zločina u Drugo svetskom ratu, kada je januara 1942. godine mađarski okupator, u saradnji s nekolicinom domaćih Mađara, pobio ili pod led bacio oko 4000 Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda. Organizacioni odbor obeležavanja Racije predstavio je program komemorativnog skupa koji se tradicionalno održava na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica“.

Članovi Odbora za obeležavanje Novosadske racije protojerej Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark predstavili su program, napomenuvši da na taj tužni jubilej, zbog aktuelne epidemijske situacije, ipak neće biti održana Svečana akademija, kako je ranije planirano. Prema rečima protojereja Simića, pomenom u nedelju će, zapravo, biti nastavljeno obeležavanje pogroma u Bačkoj koje je počelo  centralnim parastosom u Mošorinu 4. januara. Kako je najavio, na Keju žrtava racije u nedelju u 12 časova predviđeno je najpre obraćanje gradonačelnika Novog Sada, a nakon toga će episkopi  Srpske pravoslavne crkve služiti parastos uz pratnju  horova „Sv.Georgije“ i „Antifon“, dok će u ime jevrejske zajednice pomen održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, uz pratnju hora „Hašira“ koji će potom izvesti nekoliko kompozicija. Kao i ranijih godina, ceremonija se završava paljenjem sveća i polaganjem venca sa rečne frotile, što predvodi vojni sveštenik SPC-a. Građani takođe mogu da odaju poštu žrtvama Racije, paljenjem sveća na platou ispred spomen-ploča na Keju. Polaganje venaca i cveća na Štrandu, gde su pre 80 godina hiljade građana bačene pod led Dunava, planirano je za 13 časova i 15 minuta.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark podsetio je na to zašto obeležavamo Novosadsku raciju, istakavši da  je to zato što „imamo obavezu da naše sećanje prenosimo na potomke i  da ne dozvolimo da se ponovo nešto slično desi.“

Teskst i foto: Vojvođanski novinar

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *