Успостављање свеобухватне базе података о пројектима финансираним путем екстерних извора

Данас су у Покрајинској влади потписани споразуми између свих 45 локалних самоуправа и Фонда „Европски послови“ АП Војводине о укључивању у свеобухватну базу података (БЕФС) о пројектима финансираним путем екстерних извора.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић овом приликом изјавио је да је од 2012. до 2019. године покрајинска администрација субвенционисала 488 пројеката са више од седам милиона евра.

У том периоду, како је навео, јединице локалне самоуправе уз подршку Покрајинске владе у износу од 3,2 милиона евра реализовале су 151 пројекат.

„Покрајинска влада протеклих година била је успешна у вези са реализацијом средстава из фондова Европске уније. У том процесу били смо ефикасни, транспарентни и одговорни, и наставићемо да уз подршку наших фондова и других институција подстичемо локалне самоуправе како би у наредном периоду биле ефикасније када је реч о расположивим изворима финансирања“, рекао је Мировић. Он је оценио да је Покрајинска влада била веома активна и у оквиру ИПА и Интеррег пројеката прекограничне сарадње.

„Важно је да будемо окупљени око пројеката. Уз помоћ средстава из Европске уније урадили смо много важних пројеката за грађане Војводине, уз сваки оправдан динар, а у наредном периоду све више средстава усмераваћемо на заштиту животне средине и унапређење локалне комуналне инфраструктуре“, истакао је Мировић.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић рекао је да база података треба да служи добијању показатеља који ће бити од користи покрајинској администрацији у креирању будућих јавних политика и јачању институционалних капацитета у циљу што ефикаснијег коришћења екстерних извора финансирања.

„Овај пројекат треба да покаже да заједно, као три нивоа власти, уз партнере из Европске уније, у наредном периоду можемо да будемо још конкретнији и ефикаснији када је реч о расположивим изворима финансирања“, навео је Симурдић.

Шеф за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Никола Бертолини изјавио је да заједно можемо урадити много тога и да је изузетно важно подизати свест локалних заједница и интегрисати носиоце економског и регионалног развоја.

Догађају су присуствовали и покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *