Uručene godišnje nagrade Društva novinara Vojvodine – Ivanu Babiću nagrada za životno delo

Na redovnoj  Godišnjoj skupštini, održanoj u Media info centru u Novom Sadu,  Društvo novinara Vojvodine uručilo je godišnje nagrade svojim najzaslužnijim kolegama iz čitave pokrajine.

Nagrada za životno delo, diploma i srebrnjak „Beli anđeo“ iz zlatare „Janković“, pripala je  Vrščaninu Ivanu Babiću, višedecenijskom novinaru „Politike“, uredniku i vlasniku „TV Lav“, Vršačkih vesti  i radio stanica  „Kicoš“ i „Patak“.

Spomenica „Dušan Šijački“ uručena je čuvenom fotografu Milanu Živkoviću iz Kovina, uredniku časopisa „Refoto“.

Za agrarno novinarstvo nagrađena je Jelena Crnogorac iz „TV Kikinda“, urednica agrarne emisije kolažnog tipa „Zlatna ravnica“. U ime tradicionalnog pokrovitelja  te nagrade, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, umetničku sliku joj je uručila Dunja Rađenović.

  Za seriju napisa i reportaža, nagradu „Dimitrije Frušić“  zaslužila je Bojana Golubović Nikolić iz Sombora, saradnica našeg najstarijeg lista za decu „Neven“. 

Za uređivački rad nagrađena je Tatjana Međedović iz Gradske televizije „M“, autorka i urednica popularne emisije „Dobro došli u Sremsku Mitrovicu“. 

Godišnje nagrade DNV-a  dodeljuju se uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

 

 

O DOBITNICIMA GODIŠNJIH NAGRADA DNV-A

IVAN BABIĆ je dobitnik nagrade „Svetozar Miletić“ za životno delo.  Bio je ugledan novinar kuće „Politika“ u kojoj je, najpre u listu „Politika Ekspres“, potom i u „Ilustrovanoj Politici“, radio više od dve i po decenije. Za svoj novinarsko-istraživački i reporterski rad je dobio najprestižnije nagrade ove naše nekada najveće novinsko – izdavačke kuće: godišnju nagradu i specijalnu zajedničku nagradu dopisničke službe. Neprestano prepoznavajući naizgled obične ljudske sudbine, dileme i njihove životne probleme, u nadahnutim tekstovima predočavao ih je drugima za primer, kolegama za uzor, ali i društvu za opomenu! Da bi u svim segmentima obuhvatio lokalno informisanje u toj veoma dinamičnoj i aktivnoj Opštini, a sada Gradu – Vršcu, uporno je sledio svoju ideju vodilju: što više života u novinama, to više novina u životu. Zato je, osim izdavanja nedeljnika „Vršačke vesti“, vršačko info-nebo obogatio i televizijskim programom stanice TV LAV. Sličnu uređivačku koncepciju uspešno je primenjivao i na radijskim stanicama „Patak“ i „Kicoš“, koje su svojevremeno među slušaocima slovile za najinformativniji servis – jer nisu bili uskraćeni ni za kulturne i muzičke sadržaje, niti za osvedočene i neprolazne vrednosti. On sam slovi za novinara i čoveka koji nikad nije ustuknuo od namere da na svojim medijima objavljuje istinu i različit pristup društvenim, životnim i političkim (ne) prilikama u Vršcu i širom Južnog Banata, opstavši kao retko koji pregalac koji je uspeo paralelno da održi i unapredi dve informativne kuće pod jednim krovom, i to u najtežim vremenima za lokalno informisanje. Ove godine, kao vlasnik i glavni i odgovorni urednik, proslavlja tri decenije od pokretanja nedeljnika „Vršačke vesti“, kao i 25. godišnjicu  neprekidnog emitovanja regionalne Televizije Lav.

MILAN  ŽIVKOVIĆ  dobitnik je Spomenice „Dušan Šijački“  za primenu fotografije u medijima. U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu od 1985. radio je kao fotograf i dizajner, a od 2002. do 2005. je urednik Foto-galerije Centra za kulturu u Kovinu i dizajner u kompaniji Informatika – najviše radeći za grupaciju Direkt Link.  Od 2005 je izvršni, a od 2012. do 2015. glavni urednik časopisa Refoto. Trenutno je predavač u studiju i školi fotografije Refoto, kao i stručni saradnik za grafički i izložbeni dizajn Centra za kulturu Kovin, gde je samo u protekle dve godine priredio više od 30 izložaba. Priredio je i više od 30 fotografskih projekata koji su imali više od 150 postavki u bar 30 gradova kod nas i u inostranstvu (ne računajući tu sve zemlje Eks-Jugoslavije): u Portugalu, Francuskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Kanadi…

JELENA CRNOGORAC dobitnica je nagrade za agrarno novinarstvo „Dr Petar Drezgić“. Diplomirani je ekonomista, a  u novinarstvu je od 1992. Započela je kao saradnik u omladinskom programu Radio Kikinde, potom je usledio rad na radiju „Venus“ u Beogradu na poslovima novinara i voditelja programa. Izveštavala je za zrenjaninski „KTV“ i bila je dopisnik beogradskog dnevnog lista „Politika“. Od 2005. je radila u redakciji dnevnog lista „Dan“ iz Podgorice. Po povratku u Kikindu 2006. nastavlja rad kao novinar i voditelj na tadašnjoj TV „Rubin“ – današnjoj TV „Kikinda“. Od 2012. je glavni i odgovorni urednik. Autorka je  emisije iz oblasti poljoprivrede – ZLATNA RAVNICA i uređuje je od prvog dana.  U paleti emisija koje se bave ovom oblašću, „Zlatna ravnica“ izdvaja se po tome što daje sveukupan i objektivan pregled trenutnih događaja i pokreće najaktuelnija pitanja iz poljoprivrede u Vojvodini, naročito kad je reč o svakodnevnom životu i radu poljoprivrednih proizvođača.

BOJANA GOLUBOVIĆ NIKOLIĆ  je dobitnica nagrade „Dimitrije Frušić“ za seriju napisa i reportaža. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu,  stekavši zvanje profesora geografije. Kao profesor, predavala je u više osnovnih i srednjih škola, a kao novinar od 2013. sarađuje sa redakcijom našeg najstarijeg dečjeg časopisa „Neven“.  Njene rubrike u Nevenu: „Putujmo Srbijom“, „S Nevenom po svetu“, „Stari narodi“, „Stari zanati“, „Svetske građevine“, „Istorijska čitanka“ (o istorijskim ličnostima, događajima, svetkovinama, praznicima), zatim kvizovi, geografske zanimljivosti (o gradovima, rekama, planinama, državama, morima, jezerima, regijama), napisi iz antropologije, etnologije, arhitekture, kulture, biologije i ekologije, o raznim prirodnim i društvenim retkostima, umetnosti i civilizacijama (plemenima, narodima) – nepresušna je riznica zanimljivih podataka koji neprestano bude maštu i rađaju znatiželju, ali i bogate znanje najmlađih čitalaca.

TATJANA MEĐEDOVIĆ  je dobitnica nagrade „Jaša Tomić“ zauređivački rad. Nakon završetka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje u Sremskoj Mitrovici, 2000. je stupila u svet novinarstva. Ispočetka je bila novinarka-saradnica, potom i voditeljka programa na gradskoj Radio-televiziji „M“, a onda u područnim medijskim kućama – „Smart“ i radio „Ozon“. Od 2018. je novinarka i urednica emisije na sremskomitrovačkoj Gradskoj televiziji „M“. Zapaženi serijal TV emisija „Dobro došli u Sremsku Mitrovicu“,  zanimljivom i dinamičnom televizijskom formom, o znamenitostima  Sremske Mitrovice, privukao je veliku pažnju ne samo ondašnjih žitelja nego i svih drugih gledalaca, gostiju i namernika koji su  se opredelili da na osnovu saznatih pojedinosti posete taj grad.

 

Tekst i foto: DNV, Vojvođanski novinar

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *