Уручене годишње награде Друштва новинара Војводине – Ивану Бабићу награда за животно дело

На редовној  Годишњој скупштини, одржаној у Медиа инфо центру у Новом Саду,  Друштво новинара Војводине уручило је годишње награде својим најзаслужнијим колегама из читаве покрајине.

Награда за животно дело, диплома и сребрњак „Бели анђео“ из златаре „Јанковић“, припала је  Вршчанину Ивану Бабићу, вишедеценијском новинару „Политике“, уреднику и власнику „ТВ Лав“, Вршачких вести  и радио станица  „Кицош“ и „Патак“.

Споменица „Душан Шијачки“ уручена је чувеном фотографу Милану Живковићу из Ковина, уреднику часописа „Рефото“.

За аграрно новинарство награђена је Јелена Црногорац из „ТВ Кикинда“, уредница аграрне емисије колажног типа „Златна равница“. У име традиционалног покровитеља  те награде, Института за ратарство и повртарство, уметничку слику јој је уручила Дуња Рађеновић.

  За серију написа и репортажа, награду „Димитрије Фрушић“  заслужила је Бојана Голубовић Николић из Сомбора, сарадница нашег најстаријег листа за децу „Невен“. 

За уређивачки рад награђена је Татјана Међедовић из Градске телевизије „М“, ауторка и уредница популарне емисије „Добро дошли у Сремску Митровицу“. 

Годишње награде ДНВ-а  додељују се уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање и Градске управе за културу Новог Сада.

 

 

О ДОБИТНИЦИМА ГОДИШЊИХ НАГРАДА ДНВ-А

ИВАН БАБИЋ је добитник награде „Светозар Милетић“ за животно дело.  Био је угледан новинар куће „Политика“ у којој је, најпре у листу „Политика Експрес“, потом и у „Илустрованој Политици“, радио више од две и по деценије. За свој новинарско-истраживачки и репортерски рад је добио најпрестижније награде ове наше некада највеће новинско – издавачке куће: годишњу награду и специјалну заједничку награду дописничке службе. Непрестано препознавајући наизглед обичне људске судбине, дилеме и њихове животне проблеме, у надахнутим текстовима предочавао их је другима за пример, колегама за узор, али и друштву за опомену! Да би у свим сегментима обухватио локално информисање у тој веома динамичној и активној Општини, а сада Граду – Вршцу, упорно је следио своју идеју водиљу: што више живота у новинама, то више новина у животу. Зато је, осим издавања недељника „Вршачке вести“, вршачко инфо-небо обогатио и телевизијским програмом станице ТВ ЛАВ. Сличну уређивачку концепцију успешно je примењивао и на радијским станицама „Патак“ и „Кицош“, које су својевремено међу слушаоцима словиле за најинформативнији сервис – јер нису били ускраћени ни за културне и музичке садржаје, нити за осведочене и непролазне вредности. Он сам слови за новинара и човека који никад није устукнуо од намере да на својим медијима објављује истину и различит приступ друштвеним, животним и политичким (не) приликама у Вршцу и широм Јужног Баната, опставши као ретко који прегалац који је успео паралелно да одржи и унапреди две информативне куће под једним кровом, и то у најтежим временима за локално информисање. Ове године, као власник и главни и одговорни уредник, прославља три деценије од покретања недељника „Вршачке вести“, као и 25. годишњицу  непрекидног емитовања регионалне Tелевизије Лав.

МИЛАН  ЖИВКОВИЋ  добитник je Споменице „Душан Шијачки“  за примену фотографије у медијима. У Природњачком музеју у Београду од 1985. радио је као фотограф и дизајнер, а од 2002. до 2005. је уредник Фото-галерије Центра за културу у Ковину и дизајнер у компанији Информатика – највише радећи за групацију Директ Линк.  Од 2005 је извршни, а од 2012. до 2015. главни уредник часописа Рефото. Тренутно је предавач у студију и школи фотографије Рефото, као и стручни сарадник за графички и изложбени дизајн Центра за културу Ковин, где је само у протекле две године приредио више од 30 изложаба. Приредио је и више од 30 фотографских пројеката који су имали више од 150 поставки у бар 30 градова код нас и у иностранству (не рачунајући ту све земље Екс-Југославије): у Португалу, Француској, Бугарској, Пољској, Швајцарској, Канади…

ЈЕЛЕНА ЦРНОГОРАЦ добитница је награде за аграрно новинарство „Др Петар Дрезгић“. Дипломирани је економиста, а  у новинарству је од 1992. Започела је као сарадник у омладинском програму Радио Кикинде, потом је уследио рад на радију „Венус“ у Београду на пословима новинара и водитеља програма. Извештавала је за зрењанински „КТВ“ и била је дописник београдског дневног листа „Политика“. Од 2005. је радила у редакцији дневног листа „Дан“ из Подгорице. По повратку у Кикинду 2006. наставља рад као новинар и водитељ на тадашњој ТВ „Рубин“ – данашњој ТВ „Кикинда“. Од 2012. је главни и одговорни уредник. Ауторка је  емисије из области пољопривреде – ЗЛАТНА РАВНИЦА и уређује је од првог дана.  У палети емисија које се баве овом облашћу, „Златна равница“ издваја се по томе што даје свеукупан и објективан преглед тренутних догађаја и покреће најактуелнија питања из пољопривреде у Војводини, нарочито кад је реч о свакодневном животу и раду пољопривредних произвођача.

БОЈАНА ГОЛУБОВИЋ НИКОЛИЋ  је добитница награде „Димитрије Фрушић“ за серију написа и репортажа. Дипломирала је на Природно-математичком факултету у Новом Саду,  стекавши звање професора географије. Као професор, предавала је у више основних и средњих школа, а као новинар од 2013. сарађује са редакцијом нашег најстаријег дечјег часописа „Невен“.  Њене рубрике у Невену: „Путујмо Србијом“, „С Невеном по свету“, „Стари народи“, „Стари занати“, „Светске грађевине“, „Историјска читанка“ (о историјским личностима, догађајима, светковинама, празницима), затим квизови, географске занимљивости (о градовима, рекама, планинама, државама, морима, језерима, регијама), написи из антропологије, етнологије, архитектуре, културе, биологије и екологије, о разним природним и друштвеним реткостима, уметности и цивилизацијама (племенима, народима) – непресушна је ризница занимљивих података који непрестано буде машту и рађају знатижељу, али и богате знање најмлађих читалаца.

ТАТЈАНА МЕЂЕДОВИЋ  је добитница награде „Јаша Томић“ за уређивачки рад. Након завршетка Високе школе струковних студија за образовање у Сремској Митровици, 2000. је ступила у свет новинарства. Испочетка је била новинарка-сарадница, потом и водитељка програма на градској Радио-телевизији „М“, a онда у подручним медијским кућама – „Смарт“ и радио „Озон“. Од 2018. је новинарка и уредница емисије на сремскомитровачкој Градској телевизији „М“. Запажени серијал ТВ емисија „Добро дошли у Сремску Митровицу“,  занимљивом и динамичном телевизијском формом, о знаменитостима  Сремске Митровице, привукао је велику пажњу не само ондашњих житеља него и свих других гледалаца, гостију и намерника који су  се определили да на основу сазнатих појединости посете тај град.

 

Текст и фото: ДНВ, Војвођански новинар

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *