Титула Европске престонице културе предата Новом Саду

Титула Европске престонице културе синоћ је предата градовима који ће бити њени носиоци 2022. године – Новом Саду (Србија), Ешу (Луксембруг) и Каунасу (Литванија). Титулу су предали хрватска Ријека и ирски Голвеј, а свечана церемонија је, услед пандемије коронавируса, била организована онлајн, односно емитована на ирској телевизијској мрежи „TG4”.

Свечану церемонију можете погледати на платформи „TG4, као и на сајту Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

„Наша крилатица За нове мостове произлази из идентитета Новог Сада, у чијој су бурној историји управо његови мостови имали кључну улогу. На томе почива и програм пројекта Европске престонице културе, на стварању нових мостова, оних неуништивих, којима људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате. Те мостове градимо и између градова – бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе, чије темеље чине ови дуготрајни процеси и јачање капацитета различитих актера. Мостови који нас повезују као градове – престонице културе, стављају наше локално културно наслеђе у оквире европских вредности и европске културне баштине и тако радимо на ономе што је наша заједничка будућност, не заборављајући оно што је наша прошлост”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

 Солидарност и подршка између градова – престоница културе истакла се и током протекле године, која је била нарочито изазовна због новонастале пандемије, а посебно за градове који су у том тренутку били носиоци титуле – Ријеку и Голвеј. Њихова година титуле је, услед неповољних услова, продужена до 30. априла 2021. године, док је за Нови Сад померена на 2022. годину. Како каже директорка „Голвеј 2020 – Европска престоница културе”, Патриша Филбин, овај 12-минутни програм свечане церемоније слави само неке од најзанимљивијих позоришних, музичких, плесних, циркуских и визуелних уметности које су представљане у онлајн формату, али и уживо са публиком. Приказан је рад 600 уметника и организација који су учествовали у програму од 2020. године.

„Помоћи да се ови пројекти оживе, упркос пандемији и изазовима са којима смо се суочавали, била је част за Голвеј 2020. То је заиста приказало ширину креативности и отпорности у нашој заједници. Одушевљени смо што смо представили неке од тих догађаја током свечане церемоније и желели бисмо да се захвалимо свима који су помогли да се то догоди – нашим партнерима, креативцима, градоначелнику, председавајућем и наравно, TG4 мрежи”, рекла је Филбин.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, док ће затварање бити 31. децембра 2022. године, такође у оквиру Дочека.

Подсећамо, Нови Сад је први град испред земаља кандидата за ЕУ који је постао Европска престоница културе и тако се нашао међу више од 60 градова носиоца ове престижне титуле.

извор: ЕПК

фото: Ј. Ивановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *