„Тањир по тањир“ дигитална платформа за мање гладних у Србији

Прва дигитална платформа за донацију хране у Србији представљена је данас на онлајн презентацији, а њен циљ је да омогући транспарентнију, равномернију, ефикаснију дневну расподелу вишкова воћа и поврћа из објеката трговинског ланца Delez.

Плаформа је названа „Тањир по тањир“, а храна из Delezovih објеката биће дистрибуирана преко хуманитарних организација до сиромашних корисника.

За Delez, који је укључен у донације вишкова хране у Србији од 2015., платформу је направио Програм Уједињених нација за развој (УНДП) како би се помогло у ефикасној борби против глади и сиромаштва.

„Тањир по тањир“ је надградња хуманитарног пројекта „Помажемо да имају и они који немају“, који реализују Банка хране и компанија Delez.

До сада је донирано више од 5.000 тона воћа и поврћа који су стизали до корисника више од 70 хуманитарних организација.

Истакнуто је да се глобално 1,3 милијарде тона хране годишње баци, док истовремено готово милијарда људи у свету гладује.

Процене су да у Србији око 250.000 тона хране заврши као отпад док је сваки осми становник у ризику од сиромаштва.

Преко Банке хране свакодневно помоћ у Србији добија 7,5 хиљада грађана а од дигиталне платформе се очекује да буде увећана количина дониране хране као и број хуманитарних организација који у донирању посредују.

Стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап рекла је да је УНДП понудио дигитално решење како би се напори учинили ефикаснијим а резултати повећали и да би се што више хуманитарних организација укључило.

„Очекујем да ће ова дигитална плафторма омогућити много боље резултате и утицај, као и да ће допринети да се ефикасније помогне сиромашнима“, рекла је она.

Извршна директорка београдске Банке хране Катарина Жигић рекла је да је до сада сарадња била са 60 хуманитарних организација које су вишкове робе преузимали из 130 продавница из ланца Delez а да ће „Тањир по тањир“ помоћи да донације хране буду свакодневне, редовне и транспарентне“.

извор: Танјуг, РТВ
фото: промо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *