ТАМБУРИЦА ФЕСТ ОД 19. ДО 21. АВГУСТА НА ПЕТРОВАРАДИНСКОЈ ТВРЂАВИ

На конференцији за новинаре на Петроварадинској тврђави најављен је традиционални музички фестивал „Тамбурица фест“, чија је овогодишња земља-пријатељ Турска. Конференцији су присуствовали помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, директор „Тамбурица феста“ Јован Пејчић, као и оснивач и директор фестивала „Балкан Панорама“ из Измира Сали Салини. Том приликом је потписан и Протокол о сарадњи између „Тамбурица феста“ и „Балкан Панорама филм фестивала“ из Турске, а поред потписника, у име града-домаћина присутнима се обратио помоћник градоначелника Новог Сада за међународну сарадњу Александар Петровић.

– Радујемо се снимању дугометражног документарног филма о тамбурици, о деценији и по трајања фестивала, надалеко познатог и афирмисаног и ван граница наше земље и Новог Сада. Тиме ће на најсликовитији начин бити дочарани пребогато културно наслеђе и туристички потенцијали Војводине, а посебно Новог Сада – Европске престонице културе. С обзиром на то да је овогодишња земља-пријатељ фестивала Турска, искористићемо ту околност да у званичну посету нашем граду позовемо председника Општине Алања да посети Нови Сад и да тада потпишемо Писмо о намерама о успостављању сарадње – рекао је Александар Петровић.

Директор „Тамбурица феста“ Јован Пејчић се захвалио Граду Новом Саду на подршци коју у континуитету, дуги низ година пружа фестивалу и позвао Новосађане и све љубитеље тамбурашке музике да од 19. до 21. августа дођу на Тврђаву и уживају у звуцима тамбурице.

– Препознатљиви смо у свету по квалитету и по пријатељствима које током трајања фестивала склапамо, а управо због учвршћивања пријатељстава са државама из целог света, пре пет година смо увели категорију „земља-пријатељ“. До сада су културно-музичку мисију фестивала препознали, а затим и подржали Русија, НР Кина, Мађарска и Италија, а ове године је то Турска. Музика нас све повезује и гради мостове пријатељства, а камера је ту неопходна да бележи дивне догађаје и чува од заборава, као што ће урадити и овај документарни филм чија је реализација већ у току – рекао је Јован Пејчић.

Оснивач и директор фестивала „Балкан Панорама“ из Измира, професор режије Сали Салини је нагласио да је тај фестивал, са балканском тематиком највећи фестивал у Турској, а да је циљ да буде најјачи у Европи.

– Веома смо задовољни озбиљном и професионалном сарадњом са „Тамбурица фестом“ и гостопримством у Новом Саду. Лепо је кад земље сарађују на економском нивоу, али највећи утисак на друштво трајно остављају те врсте догађаја које имају везе са културом или уметношћу. Траг пријатељства остаје у времену, народи се боље упознају, а што смо блискији међусобно, то је мање конфликта. Овај Протокол који смо потписали није само формални чин, јер ћемо се потрудити да од септембра већ кренемо са пост-продукцијом филма. Он неће бити класичан, хронолошки приказ трајања фестивала, већ богатство различитости у култури, музици и лепоти са ових простора – рекао је Сали Салини и додао да се нада да ће премијера филма бити наредног маја у Измиру на фестивалу „Балкан Панорама“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *