Сутра почиње Кустендорф

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње сутра и трајаће до 25. јануара, а ове године одржава се онлајн и моћи ће да се прати преко дигиталне платформе, на веб адреси „kustendorf.online“.

Фестивал ће сутра отворити његов оснивач Емир Кустурица и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић. У оквиру отварања, поред представљања жирија, биће приказан рођендански омаж глумици Феј Данавеј и Кустуричин документарни филм „Јунаци нашег времена“.

У оквиру такмичарског програма првог дана фестивала биће приказано пет филмова и четири разговора Кустурице са ауторима. Биће приказани филмови „Одлутала“, Уне фон Мајдел из Немачке, „Нина“, младог аутора из Бугарске Христа Сименова, „Киша“ Пјотра Милчарека из Пољске и филмови Петра Пешута из Србије „За Васоту“ и „Рио“ Жење Казанкине из Русије.

Кустендорф

Програмска целина „Савремене тенденције“ почиње филмом Андреја Кончаловског „Драги другови“, а након филма биће приказан разговор режисера са Кустурицом. У оквиру „Ретроспективе великана“ биће емитована прва епизода серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице.

Такмичарски програм Кустендорфа ће се састојати од 22 краткометражна филма домаћих и страних аутора. Међународни жири који ће одлучити о победницима чине: награђивана италијанска редитељка Аличе Рорхавер, глумац Мики Манојловић и сниматељ и дизајнер звука из Француске Бруно Таријер. Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

У „Савременим тенденцијама“ биће приказани добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала, филм Андреја Кончаловског „Драги другови“, филм „Венди“ редитеља Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на филмском фестивалу у Венецији „Госпођица Маркс“ редитељке Сузане Никјарели и филм „Каменоломац” редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано Де Серио.

У понедељак ћебити приказан и последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука „Растварање“, који ће пратити разговор Кустурице са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала тај филм и у њему играла главну улогу.

У оквиру програмске целине Ретроспектива великана биће приказане четири епизоде Кустуричине серије „Била једном једна земља“.

Кустендорф одржава се у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Мећавник града.

извор: ФоНет, РТВ

фото: Кустендорф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *